Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Türk Mutfak Kültürü
Ders Kodu: BDB111
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Türk mutfağının tarih ve kültürünün ulusal ve bölgesel/yöresel çerçevede yiyecekler, içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, işlenmesi ile ilgili bilgiler vermek, bu işlemler için gerekli araç-gereç ve kullanılan yöntemleri öğretmek

Özet İçerik

Türk Mutfağının kültürel ve tarihsel gelişimi, Türk Mutfağına özgü ulusal ve bölgesel yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemleri, işleme- saklama yöntemleri ve kullanılan araç gereçler, bölgelere/yörelere göre mutfakların tanınması, özel gün ve etkinliklerde Türk Mutfağı uygulamaları

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Serap GÖKÇE ESKİN
Öğrenme Çıktıları
1.Türk Mutfağının genel kültürel özellikleri ve tarihsel gelişimini öğrenir,
2.Türk Mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemlerinin, sofra düzeninin ve kullanılan araç-gereçleri öğrenir,
3.Türk Mutfağında geleneksel ve bölgesel/yöresel besin işleme, saklama uygulamaları karşılaştırır,
4.Bölgelere/yörelere göre mutfakları tanır, bu doğrultuda bireysel beslenme önerileri verir,
5.Özel günler ve etkinliklerde Türk Mutfağı uygulamalarını öğrenir, beslenme önerilerinde bu uygulamaları göz önüne alır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Kutluay Merdol, T., Beslenme Antropolojisi, Ankara, 2012
2.Toygar K., Berkok N., Ankara Mutfak Kültürü ve Yemekleri, Ankara, 1999.
3.Türk Mutfak Kültürü, TC Kültür Bakanlığı Yayınları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Türk mutfak kültürü ve tarihi
2. Hafta - Teorik
Türk mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama pişirme yöntemleri ve kullanılan araç-gereçler, sofra düzeni
3. Hafta - Teorik
Türk mutfağında geleneksel ve bölgesel/yöresel besin işleme ve saklama uygulamaları
4. Hafta - Teorik
İç Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
5. Hafta - Teorik
Doğu Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
6. Hafta - Teorik
Güneydoğu Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
7. Hafta - Teorik
Karadeniz Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Ege Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
10. Hafta - Teorik
Akdeniz Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
11. Hafta - Teorik
Marmara Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
12. Hafta - Teorik
Sunum
13. Hafta - Teorik
Özel gün ve etkinliklerde Türk mutfak kültürü ve uygulamaları
14. Hafta - Teorik
Ramazanda Türk mutfağı, bireysel öneriler
15. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders134278
Ara Sınav110010
Dönem Sonu Sınavı110010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)98
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
1
OÇ-2
1
OÇ-3
1
OÇ-4
1
OÇ-5
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu