Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Pasta Yapımı ve Süsleme
Ders Kodu: BDB113
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu derste öğrenciler tatlı yapımın temel özelliklerini, çeşitli hamurları ve kremaları öğrenecekler, dünyadan ve ülkemizden farklı malzemeleri ve teknikleri uygulayacaklardır.

Özet İçerik

Tatlı yapımının temel teknikleri, pastacılık yüzdelerinin hesaplanması, pastacılıkta kullanılan ölçüm sistemleri ve kullanılan temel malzemeleri ve çeşitlerini tanımak, temel kurabiye, tart, kiş, pate şu hamurları ve kremalar ile sosların yapımı ve kullanım alanlarını öğrenmek. Temel sıcak ve soğuk tatlılar ve tabaklama ve sunum tekniklerini uygulamalı olarak öğrenmek.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1.Bir tatlının temel malzemelerini anlar ve etkili şekilde kullanır
2.Bir tatlıyı etkili bir şekilde sunar
3.Tatlı sosları ve tatlı süslemelerini bilir
4.Ölçülendirme, karıştırma ve pasta dekorasyonunu bilir
5.Kurabiye, muffin ve pasta hamuru hazırlanışını bilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Türkan C. (2010). Uygulamalı Aşçılık Eğitimi Alanlar İçin Aşçılık. Cemalturkan Yayınları, Bolu. The Professional Pastry Chef: Fundamentals of Baking and Pastry, 4th Edition
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Temel Tart ve Kurabiye Hamurları / Pastacılıkta Ekipmanlar ve Özellikleri - Pate sucree - Pate brisee - Pate sablee
2. Hafta - Teorik
Temel Şu hamuru ve Şu Hamuru İle Yapılan Tatlılar - Pate choux - Creme patissier - Chocolate sauce
3. Hafta - Teorik
Temel Kek Hamurları - Sufle - Sünger kek - Daquiese - Angel Cake
4. Hafta - Teorik
Yağ ile Katlanan Hamurların Yapımı -1- - Pate Feuillettees - Milföy - Kruasan
5. Hafta - Teorik
Yağ ile Katlanan Hamurların Yapımı -2- - Viennoisere / Palmier / Tarte Tatin
6. Hafta - Teorik
Tatlı Mayalı Hamurların Yapımı - Brioche - Bagel - Cinnamon buns
7. Hafta - Teorik
Mini Tatlıların Yapımı - Opera cake - Financier - Medallion - Macaron
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Meyve Tatlıları - Parfait - Dondurma - Mousselar - Bavarois
10. Hafta - Teorik
Çikolata Yapımı - Trüf - Dolgulu Çikolata
11. Hafta - Teorik
Şeker ve Karameller
12. Hafta - Teorik
Porsiyon Pastalar ve Tabak Dekorasyonu
13. Hafta - Teorik
Pasta Kremaları ve Pasta Süsleme
14. Hafta - Teorik
Düğün Pastaları Pişirme.
15. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders134278
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
1
OÇ-2
2
OÇ-3
1
OÇ-4
1
OÇ-5
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu