Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ar-Ge ve Proje Geliştirme
Ders Kodu: AŞL206
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 6
Amaç

Gerek uygulamada gerekse akademik çalışmalarda son dönemlerin ilgi odağı olan yenilik kavramının kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve ürün geliştirme süreci bu dersin temel amacını oluşturmaktadır.

Özet İçerik

Dersin tanıtımı, kapsamı, önemi, yenilik kavramı, ilişkili kavramlar, yenilik yönetimi, yenilik çeşitleri ve yeni ürün geliştirme süreci, yeniliklerin yayılması ve benimsenmesi, yenilikle ilgili modeller, modern yenilik anlayışı ve uygulamaları, yeniliklerin korunması ve yasal çerçeve, ürün geliştirme, markalaşma ve ambalajlama

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ahu SEZGİN
Öğrenme Çıktıları
1.Geliştirilecek ürünle ilgili, fonksiyonel zenginlik, yeni bir gıda kategorisi yaratma, kullanılabilirlik ölçütleri doğrultusunda öğrenme sağlanır.
2.Geliştirilecek ürünle ilgili, yenilik, katma değer yaratma ölçütleri doğrultusunda öğrenme sağlanır.
3.Geliştirilecek ürünle ilgili, seri üretime, ambalajlanmaya, depolamaya ve nakliyeye uygunluk ölçütleri doğrultusunda öğrenme sağlanır.
4.Geliştirilecek ürünle ilgili, maliyet oluşturma ölçütleri doğrultusunda öğrenme sağlanır.
5.Geliştirilecek ürünle ilgili, ithalat ve ihracata yönelik rekabet gücü oluşturma ölçütleri doğrultusunda öğrenme sağlanır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Ders kitabı, yardımcı kitaplar, süreli yayınlar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin tanıtımı, kapsamı, önemi ve beklentiler
2. Hafta - Teorik
Yenilik kavramı, ilişkili kavramlar, yenilik yönetimi
3. Hafta - Teorik
Yenilik çeşitleri ve yeni ürün geliştirme süreci
4. Hafta - Teorik
Yeniliklerin yayılması
5. Hafta - Teorik
Yeniliklerin benimsenmesi
6. Hafta - Teorik
Modern yenilik anlayışı ve uygulamaları
7. Hafta - Teorik
Markalaşma
8. Hafta - Teorik
Fikri mülkiyet ve patent (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Modern yenilik uygulamalarına geçiş
10. Hafta - Teorik
Ürün geliştirme, markalaşma ve ambalajlama
11. Hafta - Teorik
Ürün geliştirme, markalaşma ve ambalajlama
12. Hafta - Teorik
Ürün geliştirme, markalaşma ve ambalajlama
13. Hafta - Teorik
Ürün geliştirme, markalaşma ve ambalajlama
14. Hafta - Teorik
Ürün geliştirme, markalaşma ve ambalajlama
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140456
Proje154862
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı120121
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)150
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
5
3
5
3
3
3
OÇ-2
5
4
4
3
5
3
3
3
OÇ-3
5
5
5
2
5
5
2
3
3
3
OÇ-4
5
5
5
2
5
5
5
3
3
OÇ-5
5
3
5
5
5
3
3
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026