Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Seracılıkta Üretim Teknikleri
Ders Kodu: AST107
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu derste öğrencilere, serada yetiştiriciliği yapılan meyve, sebze ve süs bitkilerinin çoğaltma teknikleri ile ilgili gerekli olan yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Bu derste sera üretiminde önemli olan meyve, sebze ve peyzaj ve süs bitkilerine ait türlerin çoğaltılmasına yönelik kullanılan vegetatif ve generatif üretim teknikleri hakkında bilgi verilmektedir

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Oğuz DOLGUN
Öğrenme Çıktıları
1.Bahçe bitkileri çoğaltma materyallerini hazırlar
2.Tohumla çoğaltma yapabilir
3.Çelikle çoğaltma yapabilir
4.Aşı ile çoğaltma yapabilir.
5.Daldırma ile çoğaltma yapabilir.
6.Bölme, ayırma ile çoğaltma yapabilir
7.Bahçe bitkilerini doku kültürü ile çoğaltmasını yapabilir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Öğretim elemanı ders notları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Bahçe bitkilerinin üretim tekniklerinin sınıflandırılması, çoğaltma tekniklerinin önemi ve amaçları
2. Hafta - Teorik
Bahçe bitkilerinin çoğaltma yapıları ve ortamları
3. Hafta - Teorik
Tohumun yapısı, tohumlarda aranan özellikler, tohum üretimi, tohum muhafazası
4. Hafta - Teorik
Tohumlarda çimlenme ve çimlenmeyi uyarıcı uygulamalar
5. Hafta - Teorik
Vegetatif çoğaltma yöntemleri, aşı ile çoğaltma, aşı ile çoğaltmanın amaçları aşının başarı sınırları ve aşı uyuşmazlıkları
6. Hafta - Teorik
Anaçlar ve aşı tipleri
7. Hafta - Teorik
Aşılı sebze fidesi üretimi
8. Hafta - Teorik
Çelikle Çoğaltma tanım ve amaçları, çelik tipleri, çeliklerde köklenmeyi etkileyen faktörler
9. Hafta - Teorik
Daldırma ile çoğaltmanın tanımı, önemi ve amacı, daldırma tipleri
10. Hafta - Teorik
Özelleşmiş veya değişikliğe uğramış gövde ve köklerle çoğaltmanın tanımı, önemi ve amaçları, çoğaltma tipleri
11. Hafta - Teorik
Özelleşmiş veya değişikliğe uğramış gövde ve köklerle çoğaltmanın tanımı, önemi ve amaçları, çoğaltma tipleri
12. Hafta - Teorik
Apomiktik tohum kullanarak çoğaltma
13. Hafta - Teorik
Doku Kültürü ile çoğaltmanın tanımı, amacı ve önemi, doku kültürü teknikleri, besin ortamı ve hazırlanışı
14. Hafta - Teorik
Doku kültürü teknikleri ile bitkisel üretim
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ara Sınav111011
Dönem Sonu Sınavı111011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
OÇ-1
5
5
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
5
5
5
5
OÇ-4
5
5
5
5
5
5
OÇ-5
5
5
5
5
5
5
OÇ-6
5
5
5
5
5
5
OÇ-7
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026