Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma
Ders Kodu: TG801
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Öğrencilere bulaşıcı hastalıklar ve korunma yolları konusunda bilgilerin verildiği bir derstir

Özet İçerik

Enfeksiyon tanımı ve enfeksiyon zincirinin parçaları, kaynak, bulaşma yolu ve duyarlı kişilere etki eden faktörler, Su, hava ve kan yolu ile bulaşan hastalıklar Hastalıkla ilgili mevcut müdahale olanakları sağlığın geliştirilmesi, birincil, ikincil ve üçüncül koruma , Dünya’da ve Türkiye’de bulaşıcı hastalıkların boyutları ,Uluslararası ve ulusal bildirimi zorunlu hastalıklar Bulaşıcı hastalıklar ile ilgili mevzuat konuları

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Nejla BİÇER
Öğrenme Çıktıları
1.Bulaşıcı hastalıklar ile ilgili genel bilgiler verilmektedir.
2.Bulaşıcı hastalıklarla ilgili kavramlarının ve hastalıkların bulaşma şekillerini öğrenir.
3.Afet durumunda salgın hastalıklara karşı alınması gereken tedbirleri bilip uygular.
4.Enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini bilir ve tedavi yöntemlerini öğrenir.
5.Hastalıkların bulaşma yollarını bilir ve acil durumda olası salgın hastalıkların önleyebilmeyi öğrenir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Tekeli, E., Çevik, M.A., Karakoç, E., “İnfeksiyon Hastalıkları El Kitabı- Handbook Of Infectious Diseases” (çeviri), Bilimsel Tıp Yayınevi, Ankara, 2003.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Sağlık ve hastalık kavramları-Bulaşıcı hastalıklara giriş
2. Hafta - Teorik
Enfeksiyon Tanımı ve enfeksiyon zincirinin parçaları
3. Hafta - Teorik
bulaşıcı hastalıklar ve önemi
4. Hafta - Teorik
Enfeksiyon hastalıkları Epidemiyolojisi
5. Hafta - Teorik
Kan ve kan ürünleri ile bulaşan hastalıklar
6. Hafta - Teorik
Kan ile bulaşan hastalıklardan korunma ve riskli yaraların izlenmesi
7. Hafta - Teorik
su ve besinler ile bulaşan hastalıklar
8. Hafta - Teorik
su ve besinler yoluyla bulaşan hastalıklardan korunma ve gıda güvenliği
9. Hafta - Teorik
su ve besinler yoluyla bulaşan hastalıklardan korunma ve gıda güvenliği
10. Hafta - Teorik
hava ile bulaşan hastalıklar ve korunma yolları
11. Hafta - Teorik
halk sağlığı ve halk sağlığında ilkeler
12. Hafta - Teorik
halk sağlığı ve halk sağlığında ilkeler
13. Hafta - Teorik
Sürveyans tanımı ve bulaşıcı hastalıkların sürveyansı
14. Hafta - Teorik
bulaşıcı hastalıklarda bildirim sistemi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Bireysel Çalışma4118
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı1718
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)52
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
PÇ-20
OÇ-1
4
OÇ-2
4
OÇ-3
4
OÇ-4
4
OÇ-5
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026