Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Organik Tarımın Genel İlkeleri ve Mevzuatlar
Ders Kodu: OT103
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Dünyada ve Türkiye’de organik tarım nasıl yapılıyor; mevzuatları ve kontrol mekanizması nasıl çalışıyor? Bitkisel ve hayvansal üretimin genel ilkeleri ve organik tarıma başlama esaslarının öğretilmesidir.

Özet İçerik

Dünyada ve Türkiye’ de organik bitkisel ve hayvansal üretimin durumu. Organik bitkisel ve hayvansal üretim işletmeleri. Organik üretim. Organik Tarım Yönetmeliği

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Leyla EKEN
Öğrenme Çıktıları
1.Organik tarım konusunda temel bir bilince sahip olur
2.İnsan sağlığı ve çevrenin korunması konusunda temel bir bilinç edinir
3.Organik üretim yönetmeliği ve mevzuatını bilir
4.Organik işletmelerinin kurulmasını bilir.
5.Bitkisel üretim ilkelerini bilir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Organik Tarım (İlkeler ve Ulusal Mevzuat), İlbaş, A.İ., 2009.
2.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders notları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin içeriği ve işlenişi, Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Organik üretimin tanımı ve önerilme nedenleri.
2. Hafta - Teorik
Dünyada ve ülkemizde organik bitkisel üretim (gelişimi, yayılması, organik olarak yetiştirilen ürünler)
3. Hafta - Teorik
Dünyada ve ülkemizde organik hayvansal üretim (gelişimi, yayılması, organik olarak üretilen ürünler)
4. Hafta - Teorik
Organik bitkisel üretim işletmelerinin kurulması ilkeleri (tarla, bahçe seçimi ve geçiş süresi)
5. Hafta - Teorik
Organik hayvansal üretim işletmelerinin kurulması ilkeleri (hayvan seçimi ve geçiş süresi)
6. Hafta - Teorik
Organik üretimin gerçekleştirilmesi (geçiş süreci, gereklilikler, yürütme ve izleme organları, kontrol ve sertifikasyon işlemleri)
7. Hafta - Teorik
Organik üretimin gerçekleştirilmesi (geçiş süreci, gereklilikler, yürütme ve izleme organları, kontrol ve sertifikasyon işlemleri)
8. Hafta - Teorik
Organik bitkisel üretim ilkeleri (üretim, toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele prensipleri, hasat, ambalajlama ve nakliye)
9. Hafta - Teorik
Organik hayvan yetiştirme ilkeleri (üreme, barındırma, bakım, nakliye ve kesim)
10. Hafta - Teorik
Dünyada ve Ülkemizde Organik Üretim Mevzuatı
11. Hafta - Teorik
Ülkemizde Organik Üretimin Uygulanmasına Yönelik Yönetmelik
12. Hafta - Teorik
Ülkemizde Organik Üretimin Uygulanmasına Yönelik Yönetmelik
13. Hafta - Teorik
Ülkemizde Organik Üretimin Uygulanmasına Yönelik Yönetmelik
14. Hafta - Teorik
Ülkemizde Organik Üretimin Uygulanmasına Yönelik Yönetmelik
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Okuma114115
Bireysel Çalışma1516
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)51
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
1
5
4
1
4
5
4
2
2
2
OÇ-2
1
5
3
1
4
4
4
4
3
2
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026