
| Ders Kodu | : GT250 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 3 |
Bu derste; iş hayatında kalite güvencesi ve standartları ile ilgili yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmıştır.
Kalite ve kalite kontrolü kavramları, kalite kontrolü organizasyonu, kaliteyi oluşturan temel unsurlar, kalite kontrolü amaçları, kalite özelliklerinin sınıflandırılması, kalite kontrolde muayene ve analiz, kalite kontrolünde örnekleme, gıda güvenliği, denetim sistemi ve standartları, gıda güvenliği ve denetiminde ülkemizin mevcut durumu
| Dr. Öğr. Üyesi Kemalettin AĞIZAN |
| 1. | Kalite ve kalite kontrol kavramlarını kavrar |
| 2. | Kaliteyi oluşturan temel unsurlar ve kalite özelliklerini bilir |
| 3. | Kalite kontrolde muayene ve analizi ile ilgili organizasyonu yapar |
| 4. | Kalite kontrolünde örnek alma prensiplerini bilir |
| 5. | Gıda güvenliği, denetim sistemi ve standartlarını bilir |
| 6. | Kalite güvenesi ve standartlarının ülkemizdeki durumunu kavrar |
| 1. | Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri. Fikri BAŞOĞLU. 2014. Dora Basın-Yayım Ltd.Şti, ISBN:978-605-4798-56-8, Bursa. |
| 2. | Gıda kalitesi ve gıda mevzuatı ile ilgili temel kavramlar ışığında Türk ve AB gıda mevzuatının karşılaştırılması. E. HALAÇ. 2002. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, 4, 107-131. |
| 3. | Hayvansal Gıdalarda Kalite Kontrolü. S. TÜRKER. 1997. Tamer Matbaacılık, Ankara. |
| 4. | Gıda güvenliği ve denetim sistemi. Utku ÇOPUR, Senem YONAK, Aysegül SENKOYUNCU, 2010. Ziraat Müh. VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010 Ankara. |
| 5. | Kalite Güvencesi ve Standartları, Nihat KÖLÜK, İrfan DİLSİZ, Cafer S. KARTAL. 2012, Detay Yayıncılık, ISBN: 975-8326-69-4, Ankara. |
| 6. | TS-EN-ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Muzaffer ÖZEN. 2007. Standard, 46, 547, 24-29. |
| 7. | Diğer kaynaklar (İnternet, yabancı kaynaklar, ders notları, güncel sektör dergileri) |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %70 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 3 | 42 |
| Dönem Ödevi | 1 | 0 | 3 | 3 |
| Okuma | 14 | 0 | 1 | 14 |
| Ara Sınav | 1 | 7 | 1 | 8 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 7 | 1 | 8 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 75 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | |
OÇ-1 | 3 | 4 | 5 | 5 | |||||||||
OÇ-2 | 3 | 4 | 5 | 5 | |||||||||
OÇ-3 | 3 | 4 | 5 | 5 | |||||||||
OÇ-4 | 3 | 4 | 4 | 4 | |||||||||
OÇ-5 | 3 | 4 | 4 | 4 | |||||||||
OÇ-6 | 3 | 4 | 4 | 4 | |||||||||