Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Organik Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği
Ders Kodu: OT207
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Sığırlardan organik et ve süt üretiminin ilkelerini ve teknikleri konusunda yeterlilik kazandırmak.

Özet İçerik

Dünyada ve Ülkemizde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin önemi, Büyükbaş hayvanların sürü yönetimi, Organik hayvancılığın temel ilkeleri, büyükbaş hayvanlardan organik et ve süt üretimi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Okan ATAY
Öğrenme Çıktıları
1.Geleneksel (konvansiyonel) sığır ve manda yetiştiriciliğinin esaslarını bilir,
2.Sığırlardan organik süt üretiminin esaslarını bilir.
3.Sığırlardan ve mandalardan organik et üretimini öğrenmek
4.Mandalardan organik süt üretiminin esaslarını bilir.
5.Mandalardan organik et üretiminin esaslarını bilir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Ali İrfan Albaş, 2009. Organik Tarım, İlkeler ve Ulusal Mevzuat, Eflatun Yayınevi, Ankara, ISBN:978-605-4160-08-2
2.Anonim 2005. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik
3.Alpala, S., Ünal, N., 2009.Sığır ve Koyun Yetiştiriciliğinde Organik Ve Konvansiyonel Üretimin Bazı Özellikler Bakımından Karşılaştırılması (Derleme). Lalahan Zootekni Arş. En. Derg. 49(1), 63-75.
4.Kantarcı, G. 2007. Ekolojik (Organik Biyolojik) Hayvansal Üretimin Temel İlkeleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Sığırcılığın Önemi
1. Hafta - Uygulama
Sığır türü hakkında genel bilgi
2. Hafta - Teorik
Dünyada ve Türkiye’de Sığırcılığın Durumu
2. Hafta - Uygulama
Sığırlarla ilgili istatistikler
3. Hafta - Teorik
Sığır Irkları
3. Hafta - Uygulama
Sığır ırklarının görsellerle tanıtımı
4. Hafta - Teorik
Sığır Yetiştirmede Etkili Faktörler ve Sığırcılık İşletme Şekilleri
4. Hafta - Uygulama
Sığır ırklarının görsellerle tanıtımı
5. Hafta - Teorik
Sığırcılık İşletmelerinde Uygulanması Gerekli Pratik Yetiştirme İşleri
5. Hafta - Uygulama
Pratik yetiştirme işleri
6. Hafta - Teorik
Memenin Anatomik Yapısı, Memede Sütün Oluşması
6. Hafta - Uygulama
Görsellerle memenin anatomik yapısı
7. Hafta - Teorik
Laktasyon, Sağım ve Sağım Şekilleri
7. Hafta - Uygulama
Sağım makinaları
8. Hafta - Teorik
Laktasyon, Sağım ve Sağım Şekilleri
9. Hafta - Teorik
Sütün Miktar ve Bileşimini Etkileyen Faktörler
9. Hafta - Uygulama
Süt analiz yöntemleri hakkında kısa bilgi
10. Hafta - Teorik
Manda Yetiştiriciliği
10. Hafta - Uygulama
Manda hakkında pratik bilgiler
11. Hafta - Teorik
Organik hayvansal üretimin tanımı, önemi ve gerekçesi
11. Hafta - Uygulama
Organik hayvansal üretimin tanımı, önemi ve gerekçesi
12. Hafta - Teorik
Organik üretimde hayvan barınaklarının yer seçimi ve inşasında dikkat edilecek esaslar
12. Hafta - Uygulama
Organik üretimde hayvan barınaklarının yer seçimi ve inşasında dikkat edilecek esaslar
13. Hafta - Teorik
Organik süt üretimi; süt sığırlarının ve mandaların bakım ve yönetimi
13. Hafta - Uygulama
Mandalarda pratik yetiştirme işleri
14. Hafta - Teorik
Organik süt üretimi; süt sığırlarının ve mandaların bakım ve yönetimi
14. Hafta - Uygulama
Sığırlarda pratik yetiştirme işleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Ödev2138
Arazi Çalışması50210
Okuma50315
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)77
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
3
3
4
5
5
2
3
5
OÇ-2
3
3
4
5
5
2
3
5
OÇ-3
5
5
4
5
5
2
3
5
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026