Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Organik Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği
Ders Kodu: OT209
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Dünya ve Türkiye’de küçükbaş hayvancılığın önemini ve durumunu kavrama, hayvan ırklarını tanıma, organik, kaliteli ve ekonomik koyun ve keçi sütü, eti, yapağısı, derisi, kılı ve tiftiği elde edebilmek için yetiştirme, ıslah, bakım ve beslenmeleri konusunda bilgi ve beceri yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Dünya ve Türkiye’de organik küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin önemi ve durumu, koyun ve keçilerde üreme, genetik ıslah, organik koyun ve keçi yetiştiriciliğinde yönetim, bakım, besleme ve pratik yetiştirme işleri, yüksek kalitede ve organik küçükbaş hayvancılık ürünlerinin üretimi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Özdal GÖKDAL
Öğrenme Çıktıları
1.Dünya ve Türkiye’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin önemini ve durumunu kavrar, koyun ve keçi ırklarını tanır
2.Küçükbaş hayvanlarda üreme işlevlerini ve yavru verimini doğal yollarla artırma tekniklerini bilir ve uygular
3.Kayıt tutma ve genetik ıslahın temellerini bilir
4.Organik küçükbaş hayvancılıkta yetiştirme işleri, bakım-besleme, otlatma, sağlık koruma, barındırma işlerini yapar
5.Organik küçükbaş hayvancılık ürünlerinin sağlıklı, kaliteli ve ekonomik üretimini bilir ve uygular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Organik Tarım İlkeler ve ulusal mevzuat, Ali İrfan BAŞ. 2009. ISBN: 9786054160082, Eflatun Yayınevi, Ankara.
2.İleri Koyun Yetiştiriciliği, Mustafa KAYMAKÇI. 2016. İzmir İli DKKYB Yayınları.1, ISBN:9944-5334-0-8
3.Keçi Yetiştiriciliği, Mustafa KAYMAKÇI. 2013. İzmir İli DKKYB Yayınları.2, ISBN:9944-5334-1-6
5.Koyun ve Keçi Yetiştirme, Metin ŞENGONCA, Nedim KOŞUM. 2005. Ege Üniv.Ziraat Fakültesi Yayınları No: 563, ISBN: 975-483-650-7
6.Ulusal ve Uluslararası Zootekni Bilim Kongreleri Bildirileri, Organik Tarım Kongreleri, Organik Hayvancılık Kongreleri kitapçıkları
7.Diğer kaynaklar (Süreli Yayınlar, Makale ve Bildiriler, Güncel TÜİK ve FAO İstatistikleri, Ders notları, Güncel sektör dergileri)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Toplum yaşamında ve ekonomide koyun ve keçi yetiştiriciliğinin önemi
1. Hafta - Uygulama
ADÜ Çine Meslek Yüksekokulu Koyun ve Keçicilik Uygulama ve Araştırma Birimi'nin tanıtımı
2. Hafta - Teorik
Dünyada ve Türkiye’de küçükbaş hayvancılığın önemi ve durumu
2. Hafta - Uygulama
ADÜ Çine Meslek Yüksekokulu Uygulama ve Araştırma Birimi'ndeki koyunculuk ve keçicilik üretim faaliyetlerinin gözlenmesi
3. Hafta - Teorik
Koyun ve keçi ırkları
3. Hafta - Uygulama
Koyun ve keçi ırklarının tanıtımı
4. Hafta - Teorik
Koyun ve keçilerde üreme
4. Hafta - Uygulama
Koyun ve keçilerde dişi üreme sisteminin incelenmesi
5. Hafta - Teorik
Koyun ve keçilerde üreme
5. Hafta - Uygulama
Koyun ve keçilerde erkek üreme sisteminin incelenmesi
6. Hafta - Teorik
Organik küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde yetiştirme işleri
6. Hafta - Uygulama
Koyun ve keçilerde pratik yetiştirme işleri-I
7. Hafta - Teorik
Koyun ve keçilerde kayıt tutma ve genetik ıslah
7. Hafta - Uygulama
Koyun ve keçilerde pratik yetiştirme işleri-II
8. Hafta - Teorik
Koyun ve keçilerde kayıt tutma ve genetik ıslah
9. Hafta - Teorik
Organik küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde yavru verimini artırma teknikleri
9. Hafta - Uygulama
Koyun ve keçilerde üremenin doğal yollarla denetimi
10. Hafta - Teorik
Koyun ve keçilerde et üretimi
10. Hafta - Uygulama
Koyun ve keçilerde büyüme ve gelişmenin izlenmesi ve ilgili denetimler
11. Hafta - Teorik
Koyun ve keçilerde süt üretimi
11. Hafta - Uygulama
Koyun ve keçilerde sağlıklı süt üretimi için çiftlik pratikleri
12. Hafta - Teorik
Organik yapağı, kıl ve tiftik üretimi
12. Hafta - Uygulama
Koyun ve keçilerde barınak temizliği ve dezenfeksiyon
13. Hafta - Teorik
Organik küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde besleme ilkeleri
13. Hafta - Uygulama
Organik küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde besleme pratikleri
14. Hafta - Teorik
Organik küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sağlık koruma
14. Hafta - Uygulama
Organik küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sağlık korumaya ilişkin uygulamalar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Dönem Ödevi1033
Okuma140114
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı1718
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
4
3
4
4
3
2
2
OÇ-2
4
4
3
4
4
3
2
2
OÇ-3
4
4
3
4
4
3
2
2
OÇ-4
4
4
3
4
4
3
2
2
OÇ-5
4
4
3
4
4
3
2
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026