Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Organik Yem Kaynakları ve Üretimi
Ders Kodu: OT217
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Doğal vejetasyonda yer alan çayır ve mer’aların önemi, yararlarını anlamak, ekosistemleri ve sistem bileşenlerini, ve kültür yem bitkilerinin önemi ve yetiştirme yöntem ve tekniklerini öğretmek.

Özet İçerik

Yem bitkileri kültürünün tanımı ve tarihçesi, Ekolojik esasları, serin ve sıcak mevsim yem bitkilerinin sınıflandırılması, buğdaygil ve baklagil yem bitkilerinin organik yetiştirme teknikleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Ayhan KARACA
Öğrenme Çıktıları
1.Yem bitkileri kültürünün tanımı ve tarihçesi, Yem bitkileri tarımının tarımsal yapıdaki yeri ve önemi, Yem bitkileri tarımının çeşitleri.
2.Türkiye’de Çayır Mera ve Yem bitkileri yetiştiriciliğinin durumu ve bunun hayvan varlığı ile ilişkileri.
3.Baklagil yem bitkilerinin morfolojik nitelikleri, tarımsal özellikleri ve yararlarını ve türlerini bilir.
4.Buğdaygil yem bitkilerinin morfolojik nitelikleri, tarımsal özelliklerini, türlerini ve öteki familyalardan yem bitkilerini ekosistem sistem bileşenleriyle öğrenir
5.Yem Bitkilerinin verim ve kalitesini artırma konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip olur ve inisiyatif kullanabilir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Yembitkileri Tarımı. M. S. Gençkan.1992. Ege Üniversitesi Basımevi. ISBN:975-483-160-2
2.Baklagil Yembitkileri, Buğdaygil Yembitkileri. Y.Serin, M. Tan. 2001. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi.
3.Buğdaygil Uygulama Klavuzu. Y. Serin, A. Gökkuş.1993. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi.
4.Yem Bitkileri. H. Soya, R. Avcıoğlu, H. Geren. 2004. Hasad Yayıncılık LTD. ŞTİ. ISBN: 975-8377-32-9
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Yem bitkileri kültürünün tanımı ve tarihçesi,Yem bitkilerinin hayvancılık, toprak verimliliği ve ekim sırasında (münavebe) önemi, Yem bitkileri yetiştiricilği, Yem bitkilerinin gruplandırılması.
1. Hafta - Uygulama
Kampüs alanında ve yakın çevrede doğal vejetasyonda bulunan yem bitkilerinin inçelenmesi.
2. Hafta - Teorik
Yaşam sürelerinin uzunluğuna göre yem bitkileri, Ekime şekline göre yem bitkileri, Ana ürün ve yan ürün oluşuna göre yem bitkileri.
2. Hafta - Uygulama
Kampüs alanında ve yakın çevrede doğal vejetasyonda bulunan yem bitkilerinin inçelenmesi.
3. Hafta - Teorik
Yem bitkileri yetiştiriciliğinin ekolojik esaslarından; iklim ve su faktörler.
3. Hafta - Uygulama
Literatür tarama.
4. Hafta - Teorik
Yem bitkileri yetiştiriciliğinin ekolojik esaslarından; toprak faktörü.
4. Hafta - Uygulama
Kampüs alanında ve yakın çevrede doğal vejetasyonda bulunan yem bitkilerinin inçelenmesi.
5. Hafta - Teorik
Türkiye’de Çayır Mera ve Yem Bitkileri Yetiştiriciliğinin durumu ve bunun hayvan varlığı ile ilişkileri. Ülkemizde hayvan,toplam hayvan varlığı ve bunların verimliliğinin incelenmesi, Baklagil yem bitkilerinin ekonomik değeri, kültürü ve vejetatif özellikleri.
5. Hafta - Uygulama
Literatür tarama.
6. Hafta - Teorik
Yaygın yetiştiriciliği yapılan bir tür olan Adi Yoncanın yetiştiriciliği, Hasadı ve elde edilen otunun değerlendirilmesi, Adi yoncanın bakım işlemleri ve hasadı. Alınan ürünün değerlendirmesi ve özellikleri.
6. Hafta - Uygulama
Yakın çevrede bulunan yem bitkileri tarlalarının incelenmesi.
7. Hafta - Teorik
Üçgüller cinsinin genel özellikleri ve önemi. Önemli bir üçgül türü olan Çayır üçgülünün morfolojisi, Yararlanma şekilleri ve alınan ürünün özellikleri.
7. Hafta - Uygulama
Yakın çevrede bulunan yem bitkileri tarlalarının incelenmesi.
8. Hafta - Teorik
Üçgüller cinsinin genel özellikleri ve önemi. Önemli bir üçgül türü olan Çayır üçgülünün morfolojisi, Yararlanma şekilleri ve alınan ürünün özellikleri.
8. Hafta - Ön Hazırlık
İşlenen konuların tekrarı, Sınava hazırlık.
9. Hafta - Teorik
Ak Üçgül, İskenderiye Üçgülü ve Acem Üçgülü türlerinin morfolojileri ve yararlanma şekilleri ile elde edilen ot ürününün özellikleri. Korunga ve Gazal Boynuzunun morfolojisi,yetiştiriciliği ile bakım ve hasat işlemleri. Bunlardan elde edilen ürünün kullanılma şekilleri ve özellikleri.
9. Hafta - Uygulama
Yakın çevrede bulunan yem bitkileri tarlalarının incelenmesi.
10. Hafta - Teorik
Fiğler cinsinin genel özellikleri. Adi Fiğ ve Tüylü Fiğin morfolojisi, yetiştiriciliği, bakım işleri ve hasadından sonra elde edilen ürünün değerlendirilmesi ve özellikleri.
10. Hafta - Uygulama
Literatür tarama.
11. Hafta - Teorik
Macar Fiği, Koca Fiğ ve Burçağın morfolojisi, yetiştiriciliği, bakım işlemleri ve hasadından sonra elde edilen ürünün değerlendirilmesi ve özellikleri. Buğdaygil yem bitkilerinin genel özellikleri,Kılçıksız bromun genel özellikleri ve yem değeri.
11. Hafta - Uygulama
Literatür tarama.
12. Hafta - Teorik
Buğdaygil Yem bitkilerinin önemi, Domuz Ayrığı, İngiliz Çimi, İtalyan Çimi, Otlak Ayrığı, Yumaklar, Salkım Otları, Çayır Kelp Kuyruğu, Tilki Kuyruğu, Sorgum ve Sudan otu.
12. Hafta - Uygulama
Yakın çevrede bulunan yem bitkileri tarlalarının incelenmesi.
13. Hafta - Teorik
Diğer familyadan yem bitkileri olan Yemlik Pancar, Çayır Düğmesi, Yemlik Kolzanın genel özellikleri.
13. Hafta - Uygulama
Yakın çevrede bulunan yem bitkileri tarlalarının incelenmesi.
14. Hafta - Teorik
Yem Bitkilerinin Ekolojiık Esaslara Göre Yetiştirme Teknikleri.
14. Hafta - Uygulama
Yakın çevrede bulunan yem bitkileri tarlalarının incelenmesi.
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Okuma170117
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı1718
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
5
4
5
4
4
4
OÇ-2
4
5
5
4
5
5
4
4
OÇ-3
4
5
5
4
4
5
5
4
4
4
4
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026