Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yiyecek İçecek İşletmeciliği
Ders Kodu: THM212
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu ders ile öğrenciye yemek yemenin hangi insan gereksinimini karşıladığını öğretmek, yiyecek içecek işletmelerini sınıflandırmak, yiyecek içecek işletmelerinde yönetim, üretim, servis ve pazarlama faaliyetleri hakkında teorik ve pratik bilgiler vermek amaçlanmaktadır

Özet İçerik

Yiyecek içecek işletmeciliği için gerekli olan yönetim, üretim, pazarlama ve servis konularda temel bilgiler bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Burçin BAŞARIK ŞEN
Öğrenme Çıktıları
1.İnsanları yemek yemeye iten ve çeken faktörleri listelemektir.
2.Yiyecek İçecek işletmelerinin sınıflandırmak ve örnek vermek
3.Yiyecek içecek işletmelerinde işletme fonksiyonlarını (yönetim, üretim, pazarlama) açıklamaktır.
4.Gelir ve maliyet kontrolünün önem ve amaçlarını açıklayabilecek,
5.Servis planlaması becerisini kazanabilecektir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Sökmen, A. (2013) Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Detay Yayıncılık, Ankara.
2.Çalışkan, O. ve Özdemir, B. (2011) Uluslararası Turizm İşletmeciliğinde Restoran Yönetimi. İ. Pırnar (Editör), O. İçöz ve O. Çulha (Editör Yrd.), Uluslararası Turizm İşletmeciliği, ss. 251-283, Ankara: Nobel Yayınevi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Ağırlama Hizmetlerinde Yiyecek İçecek İşletmeleriİnsan Gereksinimleri ve Yiyecek İçecek HizmetleriYiyecek İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması
2. Hafta - Teorik
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim
3. Hafta - Teorik
Yiyecek İçecek Bölümü ve ÖnemiYiyecek İçecek Bölümü Organizasyon Yapısı
4. Hafta - Teorik
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon
5. Hafta - Teorik
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Döngüsü
6. Hafta - Teorik
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Üretim
7. Hafta - Teorik
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Servis ve Önemi,Uluslararası Servis Türleri
8. Hafta - Teorik
Temel Servis Bilgileri, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Servis Öncesi Yapılan Hazırlıklar
9. Hafta - Teorik
Genel Tekrar/ Ara Sınav
10. Hafta - Teorik
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Servis Basamakları
11. Hafta - Teorik
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Pazarlama
12. Hafta - Teorik
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Pazarlama
13. Hafta - Teorik
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Konuk Şikayetleri
14. Hafta - Teorik
Yiyecek İçecek Hizmetinde Güncel Yaklaşım: Dışarıda Yemek Deneyimi
15. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi