Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Kimyası
Ders Kodu: KGK104
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Öğrencinin gıda kimyasını öğrenmesi.

Özet İçerik

Bu ders ile öğrenciye; suyun, karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitamin ve mineral maddelerin, enzimlerin, fenolik bileşikler, doğal lezzet maddeleri, doğal toksik ve kontaminant maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanıma yeterliklerini kazandırmak.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Nurhan GÜNAY
Öğrenme Çıktıları
1.Gıdaların temel bileşenlerini ve kimyasal özelliklerini kavrayabilme
2.Gıdalarda bulunan suyun fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklayabilme
3.Karbonhidratlar, lipidler ve proteinlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklayabilme
4.Vitaminler, mineral maddeler ve enzimlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklayabilme
5.Gıdalarda bulunan fenolik bileşikler, doğal renk ve lezzet maddelerini kavrayabilme
6.Bileşenlerin kimyasal yapılarındaki değişikliklerin gıdaların işlevsel, fiziksel özellikleri ve besin değeri üzerindeki etkisini açıklayabilme
7.Gıda yapıtaşlarını kapsayan kompleks enzimatik ve kimyasal bağıntılar ile bu tepkimelerin gıda sistemlerinin üzerindeki etkileri arasında ilişki kurabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda kimyası (Editör)Prof Dr. İlbilge SALDAMLI
2.Gıda Kimyası Prof.Dr.Mehmet DEMİRCİ
3.Gıda Kimyası Prof.Dr. Arsan BİLİŞLİ
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan suyun önemi ile gıdaların işleme ve değerlendirilmesi sırasında fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki değişimi
2. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan karbonhidratların önemi ve kimyasal özellikleri
3. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan karbonhidratların işleme ve değerlendirme sırasındaki özellikleri ve meydana gelen değişmeler
4. Hafta - Teorik
Önemli karbonhidratların özellikleri ve fonksiyonları, Proteinlerin önemi
5. Hafta - Teorik
Proteinlerin kimyasal yapısı, gıdalarda bulunan önemli proteinler ve özellikleri
6. Hafta - Teorik
Gıdaların işleme ve değerlendirilmesi sırasında proteinlerde meydana gelen değişmeler
7. Hafta - Teorik
Lipidlerin önemi , kimyasal özellikleri ve sınıflandırılması
8. Hafta - Teorik
Arasınav
9. Hafta - Teorik
Lipidlerin teknolojik önemi, işleme ve değerlendirme sırasında meydana gelen değişmeler. Lipidlerde oluşan diğer tepkimeler ve hidrojenasyon
10. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan vitaminlerin önemi, kimyasal yapıları, sınıflandırılmaları, önemli vitaminlerin özellikleri, Gıdaların işlenmesi ve değerlendirilmesi sırasında vitaminlerde meydana gelen değişimler
11. Hafta - Teorik
Mineral maddelerin önemi, sınıflandırılması, önemli mineral maddeler ve temel özellikleri
12. Hafta - Teorik
Enzimlerin önemi, kimyasal yapıları, sınıflandırılmaları, enzimlerin spesifikliği, işleme ve değerlendirme sırasında meydana gelen değişimler Gıda endüstrisinde önemli enzimler
13. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan fenolik maddelerin ve doğal lezzet bileşenlerinin önemi, özellikleri ile gıda üretim teknolojisi açısından önemi.
14. Hafta - Teorik
Gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeler
15. Hafta - Teorik
Genel tekrar
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders280256
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)78
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
4
4
4
5
5
4
4
4
5
5
5
4
OÇ-2
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-3
5
4
4
4
4
4
5
5
4
5
5
5
OÇ-4
5
4
5
5
5
4
5
5
5
5
5
5
OÇ-5
4
5
5
4
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-6
OÇ-7
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu