Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Endüstri Makinaları
Ders Kodu: KGT144
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Gıda muhafaza ve işleme sistemleri ile bunlarla ilgili makinelerin kavranması.

Özet İçerik

Gıdaların korunmasında ısıl işlemler, ısı iletimi ve makineleri, x ve ultraviole ışınların tanımı ve kullanımı, mikrodalga uygulamaları, su aktivitesi, kurutma işlemleri,kurutma sistem ve ekipmanları, evaparasyon işlemleri,soğutma/dondurma sistemleri, gıdaların soğutularak/dondurularak muhafazası, kontrollü/modifiye atmosferde depolama, gıdaların diğer koruma yöntem ve sistemleri. Ayırma, yıkama, taşıma sistemleri, pastörizatör, sterilizatör, evaporatör, dehidratörler vb.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Nail AKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Hammadde hazırlık makineleri ve ayırmamakineleri bilir
2.Isıl işlem makine ve ekipmanları bilir
3.Ambalaj sistemleri kavrar
4.Hammadde hazırlık ayırmamakineleri bilir
5. Ambalajlama sistemlerini kavrar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Ayık M., 1985. Ürün İşleme Tekniği ve Makinaları. Ankara Üniversitesi Yayınları. Ankara.
2. Saldamlı İ., Saldamlı E.,2004. Gıda Endüstri Makineleri. Savaş Kitap ve Yayınevi. Ankara.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde temel işlemler. Muhafaza yöntemlerine genel bakış.
2. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde tartma ve ölçme aletleri. Taşıma ve iletim düzenleri.
3. Hafta - Teorik
Taşıma ve İletim düzenlerinden; Mekanik, pnömatik, hidrolik götürücüler
4. Hafta - Teorik
Ön işlemler.Yıkama, ayıklama sap ayırma, kabuk soyma, çekirdek çıkarma, üretim makinelerine giriş.
5. Hafta - Teorik
Sınıflama ilkeleri, elek sistemleri, filtrasyon, geliştirilmiş filtrasyon sistemleri. Santrifüj seperasyon ilkeleri ve seperatörler.
6. Hafta - Teorik
Karıştırma ve karışımlamamakineleri. Homojenizasyon (tam ve kısmi). Homojenizatörler
7. Hafta - Teorik
Isıl işlem makine ve ekipmanları. Basit ısıtma sistemleri
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Kesikli ve sürekli ısı aktarım düzenleri. Borulu ve plakalı ısı değiştiriciler.
10. Hafta - Teorik
Evaporasyon ve evaporatörler. Tekli, çoklu, borulu, plakalı,zorlamalı, karıştırmalı, vbevaporatör tipleri ve çalışma ilkeleri
11. Hafta - Teorik
Deaerator, deodorizatörler
12. Hafta - Teorik
Kondensörler. Mikrodalgalı ısıtıcılar
13. Hafta - Teorik
Kurutma işlemi ve dehidrasyon kavramı.
14. Hafta - Teorik
İndirekt, direkt, dondurarak ve mikrodalga kurutucular
15. Hafta - Teorik
Boyut küçültme makineleri Öğütücüler. Kesme makineleri, presler (kesikli-sürekli)
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Okuma101010
Bireysel Çalışma140114
Ara Sınav1224
Dönem Sonu Sınavı1415
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
5
4
4
4
4
4
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
4
4
4
4
4
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
5
4
4
4
4
4
5
4
5
5
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu