Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Soğukta Muhafaza
Ders Kodu: KGT243
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Gıda soğukta muhafazası ve raf ömrünün uzatılmasına yönelik işlemlerin uygulanışının verilmesi.

Özet İçerik

Soğuk tekniğinin girişi ve gıda endüstrisinde soğuk uygulaması. Soğutma sistemleri, soğutma cihaz ve ekipmanları. Soğutma yöntemleri. Gıdaların soğutulması ve soğukta depolanmaları. Gıdaların dondurulmaları, donma olayı, dondurma yöntemleri, dondurulmuş gıdanın depolanması ve çözündürülmesi. Meyve ve sebzelerin soğukta ve donmuş muhafazası, et balık ve ürünlerinin soğukta ve dondurarak muhafazası, süt ve süt ürünlerinin soğukta muhafazası, diğer gıdaların soğukta ve dondurarak muhafazası.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1.Soğutma sistemleri, soğutma cihaz ve ekipmanları kavrar
2.Gıda muhafazasını etkileyen faktörleri kavrar
3.Depo ve depolama yöntemlerini bilir
4.Gıda muhafaza yöntemlerini öğrenir .
5.Kurutma sistemleri ve ekipmanları kavrar. Effectively be able to understand cooling decives
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Özkol, N. (1999) Uygulamalı Soğutma Tekniği, Makine Mühendisleri Odası Yayın No: 115, Ankara
2.Bilişli, A. (1998) Gıdaların Dondurularak Muhafazası, TAV Yayınları No: 39, Yalova.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Soğuk tekniğinin girişi ve gıda endüstrisinde soğuk uygulaması
2. Hafta - Teorik
Soğutma sistemleri, soğutma cihaz ve ekipmanları. Soğutma yöntemleri.
3. Hafta - Teorik
Gıdaların dondurulmaları, donma olayı
4. Hafta - Teorik
Dondurma yöntemleri, dondurulmuş gıdanın depolanması ve çözündürülmesi.
5. Hafta - Teorik
Depolamaya etki eden faktörler
6. Hafta - Teorik
Depo ve depolama yöntemler
7. Hafta - Teorik
Depo ve depolama yöntemler
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Raf ömrünün belirlenmesi
10. Hafta - Teorik
Depolama hesapları
11. Hafta - Teorik
Gıda muhafazasını etkileyen faktörler.
12. Hafta - Teorik
Gıda muhafazasını etkileyen faktörler.
13. Hafta - Teorik
Meyve ve Sebzelerin soğukta ve donmuş muhafazası
14. Hafta - Teorik
Et balık ve ürünlerinin soğukta ve dondurarak muhafazası
15. Hafta - Teorik
Süt ürünlerinin soğukta muhafazası, diğer gıdaların soğukta ve dondurarak muhafazası.
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ara Sınav1314
Dönem Sonu Sınavı1415
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)51
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
5
4
4
4
4
4
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
4
4
4
4
5
4
5
5
5
OÇ-3
5
5
4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu