Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tahıl Teknolojisi II
Ders Kodu: KGT202
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Ekmek teknolojisi, makarna yapım teknolojisi, bisküvi, kraker, kek üretim teknolojisi, kahvaltılık tahıl üretim teknolojisi, kullanılan alet ekipman ve katkı maddeleri ayrıca diğer tahıllar ve işlem basamakları.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Nail AKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Tahılların özelliklede buğdayın teknolojik önemini anlar
2.Makarna üretimini kontrol edebilir.
3. Bisküvi, kraker üretimini kontrol edebilir.
4.kek, kahvaltılık gevrek üretimini kontrol edebilir.
5. Tarhana üretimini kontrol edebilir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Elgün, A.,Ertugay, Z. (2002) Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
2.Özkaya, H., Özkaya, B. 2005. Öğütme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Yayınları No:30, Sim Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Makarna tanımı ve makarna çeşitleri. Dünyada ve Türkiye'de makarna üretimi ve tüketimi.
2. Hafta - Teorik
Durum buğdayın ve irmik kalitesi
3. Hafta - Uygulama
Makarna üretim aşamaları
4. Hafta - Teorik
Makarna üretim aşamaları
5. Hafta - Teorik
Üretim metotları
6. Hafta - Teorik
Bisküvi üretiminde temel bileşenler ve etkileri
7. Hafta - Teorik
Üretim prosesleri
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Kraker ve gofret üretimi
10. Hafta - Teorik
Kraker gofret kalitesi
11. Hafta - Teorik
Temel kek bileşenleri ve etkileri
12. Hafta - Uygulama
Kek üretim aşamaları
13. Hafta - Teorik
Kahvaltılık tahıllar teknolojisi
14. Hafta - Teorik
Kahvaltılık tahıllar teknolojisi
15. Hafta - Uygulama
Tarhana üretimi
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Ödev100220
Okuma6106
Bireysel Çalışma140114
Ara Sınav1088
Dönem Sonu Sınavı101010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
5
4
4
4
5
5
5
5
4
5
OÇ-2
5
5
5
5
4
4
5
4
4
5
5
5
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu