Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi II
Ders Kodu: KGT208
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun yöresel peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı ve dondurma üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Tulum peyniri üretimi. Civil peyniri üretimi+mihaliç peyniri üretimi, hellim peyniri üretimi ve van otlu peynir üretimi. Sade yoğurt üretimi+meyveli yoğurt üretimi. probiyotik yoğurt üretimi+yoğurttan ayran üretimi. Yoğurttan ayran üretimi. Kefir üretimi. Kremaya ön işlemler uygulanması. Kremanın olgunlaştırılması. Kremanın yayıklanması. Tereyağının ambalajlanması ve depolanması. Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Dilek KESKİN
Öğrenme Çıktıları
1.Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol eder
2. kefir üretimini kontrol eder
3.Dondurma üretimini kontrol eder
4.Ayran üretimini kontrol eder
5.Tereyağı üretimini kontrol eder
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, E. Ü. Ders Kitabı (2001).
2.Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992).
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Tulum peyniri üretimi
2. Hafta - Uygulama
Civil peyniri üretimi Mihaliçpeyniri üretimi
3. Hafta - Uygulama
Hellim peyniri üretimi
4. Hafta - Uygulama
Sade yoğurt üretimi
5. Hafta - Uygulama
Meyveli yoğurt üretimi
6. Hafta - Uygulama
Probiotic yoghurt production, Ayran production from yoghurt
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Arasınav
9. Hafta - Uygulama
Sütten ayran üretimi
10. Hafta - Uygulama
Sütten ayran üretimi Kefir üretimi
11. Hafta - Uygulama
Kremaya ön işlemler uygulanması
12. Hafta - Uygulama
Kremanın olgunlaştırılması
13. Hafta - Uygulama
Kremanın yayıklanması tereyağının ambalajlanması ve depolanması
14. Hafta - Uygulama
Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü
15. Hafta - Uygulama
Controlling the pre-treatments applied to mix
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders141128
Ödev102020
Ara Sınav1314
Dönem Sonu Sınavı1415
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)99
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
5
4
4
4
4
5
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
4
4
4
4
4
4
5
5
5
OÇ-3
5
5
4
4
4
4
4
4
4
4
5
5
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu