Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Sert Kabuklu Meyveler Teknolojisi
Ders Kodu: KGT253
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Sert kabuklu meyvelerin kalite kriterleri, muhafazası, işlenmesi ve gıda kodeksi ve standartlarının verilmesi.

Özet İçerik

Sert kabuklu meyvelerin tanım, fizyolojik ve kimyasal yapısı. Badem, fındık, ceviz, kestane ve antep fıstığı meyvelerininişleme teknolojileri ve işlem akış şemaları. Bu ürünlerdeki bozulmalar, belirlenmesi ve nedenleri. Bu meyvelerden elde edilen ürün teknolojileri. badem, fındık, ceviz, kestane ve antep fıstığı meyveleri işletmelerinde hijyen ve sanitasyon, kalite kontrol yöntemlerinin gösterilmesi.Yapılan analizler ve sonuçlarının değerlendirilmesi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Nail AKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Sert kabuklu meyvelerinön işlemlerini uygulayabilme
2.Sert kabuklu meyveleri depolayabilme ve taşıyabilme
3.Sert kabuklu meyveleri işleme teknolojilerini ayırt edebilme
4.Sert kabuklu meyveleri depolayabilme
5.Sert kabuklu meyveleri işleme teknolojilerini öğrenme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Meyve ve Sebze Teknolojisi, Cemeroğlu,B.,Yeşil Altın: Antep Fıstığı, Tokuşoğlu, Ö., Ders slaytları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Kabuklu Meyveler ve Ürünlerine Genel Bakış
2. Hafta - Teorik
Badem meyvesi ve standartları, Türkiye’de ve Dünyada Badem Üretimi
3. Hafta - Teorik
Bademin Kimyasal Bileşimi ve Kalite Analizleri, Bademin Muhafazası ve İşlenmesi
4. Hafta - Teorik
Kestane Meyvesi ve standartları, Türkiye’de ve Dünyada Kestane Üretimi
5. Hafta - Teorik
Kestanenin Kimyasal Bileşimi ve Kalite Analizleri
6. Hafta - Teorik
Kestanenin Muhafazası İşlenmesi
7. Hafta - Uygulama
Kestane Şekeri Üretimi
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Ceviz meyvesi ve standartları, Türkiye’de ve Dünyada Ceviz Üretimi
10. Hafta - Teorik
Cevizin Kimyasal Bileşimi ve Kalite Analizleri, Kestanenin Muhafazası ve İşlenmesi
11. Hafta - Teorik
Fındık meyvesi ve standartları, Türkiye’de ve Dünyada Fındık Üretimi
12. Hafta - Teorik
Fındığın Kimyasal Bileşimi ve Kalite Analizleri
13. Hafta - Teorik
Fındığın Muhafazası ve İşlenmesi
14. Hafta - Teorik
Antep fıstığı meyvesi ve standartları, Türkiye’de ve Dünyada Antep fıstığı Üretimi
15. Hafta - Teorik
Antep Fıstığının Kimyasal Bileşimi ve Kalite Analizleri, muhafazası ve İşlenmesi
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Okuma1033
Bireysel Çalışma140228
Ara Sınav1448
Dönem Sonu Sınavı1448
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
5
5
4
4
4
4
4
4
5
5
OÇ-2
5
5
5
4
4
4
4
4
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
5
5
4
4
4
4
4
5
5
5
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu