Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Meyve ve Sebze Teknolojisi I
Ders Kodu: KGT203
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına uygun olarak meyve ve sebzelerin üretim için hazırlık aşamaları, konserve, salça, reçel, dondurulmuş ve kurutulmuş meyve-sebze ürünlerinin üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Meyve ve sebzelerin işlenmesinde genel prensipler ve uygulanan ön işlemler. Meyve ve sebzelerin konserveye işlenmesi, meyve ve sebzelerin kurutulması domates salçası üretimi, meyve ve sebze suları üretimi, reçel marmelat, jöle üretimi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Yeliz TEKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Meyve ve Sebze teknolojisinde güncel ve gelecek teknolojiler hakkında bilgi sahibi olur.
2.Bireysel ve ekip çalışması için tecrübe kazanır
3.Meyve ve sebzelerin bileşimi, yapısı ve teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
4.Meyve ve sebzelerin bileşimihakkında bilgi sahibi olur.
5.Meyve ve sebzelerin teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi I-II. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:28 Ankara
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Meyve ve sebzelerin bileşimi ve yapısını meyve sebze proseslerindeki öneminin kavranması
2. Hafta - Teorik
Kurutma Teknolojisi
3. Hafta - Uygulama
Kurutma Teknolojisi
4. Hafta - Teorik
Meyve ve Sebzelerin Soğukta Muhafaza Teknolojisi
5. Hafta - Teorik
Meyve ve Sebzelerin Dondurarak Muhafaza Teknolojisi
6. Hafta - Teorik
Canning Technology
7. Hafta - Teorik
Isıl İşlemlerde Pastörizasyon ve Sterilizasyon önemi ve uygulamada kullanılan yöntem ve ekipmanlar
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Uygulama
Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi
10. Hafta - Uygulama
Reçel Formülasyonu Düzenleme ve üretimle ilgili hesaplamalar
11. Hafta - Teorik
Domates Ürünlerinin İşlenmesi ve Salça Üretim Teknolojisi
12. Hafta - Teorik
Salça üretiminde konsantasyon ve uygulama ekipmanları
13. Hafta - Teorik
Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Berrak Meyve Suyu üretimi)
14. Hafta - Teorik
Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Pulplu meyve suları üretimi)
15. Hafta - Teorik
Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Turunçgil suları üretimi)
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders141242
Ödev4104
Ara Sınav1415
Dönem Sonu Sınavı1617
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
5
5
4
4
4
4
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
4
4
4
4
4
4
5
5
OÇ-3
5
5
5
4
4
4
4
5
5
5
5
5
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu