Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Meyve ve Sebze Teknolojisi II
Ders Kodu: KGT204
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına uygun olarak meyve ve sebzelerin üretim için hazırlık aşamaları, konserve, salça, reçel, dondurulmuş ve kurutulmuş meyve-sebze ürünlerinin üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Meyve ve sebzelerin yıkanması -ayıklama ve sınıflandırılması, ayıkama ve sınıflandırma- sap ve baş/ uç alma işlemi -çekirdek çıkarma. Kabuk soyma-doğrama. Konserve üretimi için ön işlemler-dolgu sıvısı hazırlama. Konserve dolumu ve kapatma-pastörizasyon. Salça üretimi için ön işlemler-pulpeldesi. Salçanın dolumu ve kapatma-ısıl işlem. Reçel pişirme işlemi-soğutma ve dolum. Reçel üretimi için ön işlemler-pişirme İşlemi. Reçel pişirme işlemi-soğutma ve dolum. Dondurulmuş meyve-sebze üretimi için ön işlemler. Meyve ve sebzelerin dondurulması. Kurutulmuş meyve-sebze üretimi İçin hammadde hazırlık işlemleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Yeliz TEKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Meyve suyu üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
2.Turşu üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
3.Sirke üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
4.Meyve kurutma hakkında bilgi sahibi olur.
5.Reçel üretimi hakkında bilgi sahibi olur. T
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi I-II. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:28 Ankara
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Meyve suyu üretimi için mayşenin hazırlanması
2. Hafta - Teorik
Presleme,durultma ve berraklaştırma
3. Hafta - Teorik
filtrasyon-konsantrasyon
4. Hafta - Teorik
Geri sulandırma/ dolum ve pastörizasyon
5. Hafta - Uygulama
Meyve nektarı üretimi için mayşenin hazırlanması
6. Hafta - Uygulama
Meyve nektarı üretimi için mayşenin hazırlanması
7. Hafta - Teorik
Pulp elde etmek-Pulpukonsantre etmek
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Turşu üretimi için ön işlemler
10. Hafta - Uygulama
Salamura hazırlama ve dolum/kapatma
11. Hafta - Uygulama
Turşu fermantasyonu
12. Hafta - Uygulama
Sirke üretimi için ön işlemler
13. Hafta - Uygulama
Sirke fermantasyonu
14. Hafta - Uygulama
Sirke fermantasyonu
15. Hafta - Teorik
Dinlendirme/durultma ve pastörizasyon
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders141128
Ödev101120
Ara Sınav1415
Dönem Sonu Sınavı1415
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
5
4
4
4
4
4
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
4
4
4
4
4
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
5
4
4
4
4
4
5
5
5
5
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu