Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıdalarda Temel İşlemler I
Ders Kodu: KGT109
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak gıdalarda temel işlemleri yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Kuru temizleme yapmak, yaş temizleme yapmak. Süzme ve çöktürme işlemleri ve eleme damıtma işlemlerini yapmak. Katıları karıştırma ve emülsiyon işlemlerini yapmak.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Nail AKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda işlemede kullanılan fiziksel ve kimyasal prensipleri yorumlayabilmeli.
2.Ayırma ve kabuk soyma prensiplerini karşılaştırabilmeli.
3.Gıdaları muhafaza tekniklerinin prensiplerini yorumlayabilmeli.
4.Gıda işlemede kullanılan fiziksel işlemleri yorumlayabilmeli.
5.Ayırma ve kabuk soyma prensiplerini karşılaştırabilmeli.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.YAĞCIOĞLU A.,1996. Ürün İşleme Tekniği. Ziraat Fak. Ofset Atölyesi, İzmir
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Tanışma, dersin tanıtım, ders içeriğinin tartışılması, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma.
2. Hafta - Teorik
Gıda işlemenin tarihçesi, gıda işlemede hammaddelerin önemi, hammaddenin hasadı, taşınması ve dikkat edilecek hususlar.
3. Hafta - Teorik
Hammaddenin sınıflandırılması, kontaminasyon kaynakları, kuru ve yaş temizlemenin önemi.
4. Hafta - Teorik
Hammaddenin temizlenmesi, ayrılması, soyulması ve bu işlemlerde kullanılan makineler.
5. Hafta - Teorik
Gıdaların bileşimine giriş.
6. Hafta - Teorik
Gıdalarda su, önemi ve su aktivitesi kavramı.
7. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan proteinler, vitaminler, karbonhidratlar, yağlar, mineral maddeler, renk maddelerine ve enzimlere genel bir bakış.
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Vize Sınavı.
9. Hafta - Teorik
Gıda bozunmalarının sınıflandırılması, Enzimatikbozunmalar.
10. Hafta - Teorik
Enzimatik olmayan bozunmaların incelenmesi.
11. Hafta - Teorik
Gıda muhafaza tekniklerinin ilkeleri.
12. Hafta - Teorik
Gıdaların ısıl işlemler muhafazası, kurutarak muhafazası.
13. Hafta - Teorik
Gıdaların kimyasal yolla muhafazası, dondurarak muhafaza ve ışınlarla muhafaza.
14. Hafta - Teorik
Gıdaların asitlerle muhafazası, koruyucu maddelerle muhafaza.
15. Hafta - Teorik
Gıdalar ve işlenme teknolojileri hakkında son bilgilerin özetlenmesi.
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Bireysel Çalışma140114
Ara Sınav2024
Dönem Sonu Sınavı4028
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)54
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
3
5
3
3
3
5
4
5
5
5
4
OÇ-2
5
5
5
4
3
4
5
4
5
5
5
4
OÇ-3
5
5
5
4
3
4
5
4
5
5
5
4
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu