Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Uygulamalı Gıda Analizleri
Ders Kodu: KGK272
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 1
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Öğrencilerin gıda analizlerini uygulamalı olarak yapması ile gıda analizlerini öğrenmesini ve el becerisi kazanmasını sağlamak.

Özet İçerik

Gerek üretim sırasında gerekse sonraki aşamalarda gıdalara uygulanan kalite kontrol amaçlı analizler hakkında öğrencilere bilgi vermek, ileri dönemlerde alacakları derslere ve çalışma hayatlarındaki uygulamalara sağlam bir zemin hazırlamak, ayrıca gıdalara uygulanan analizler kadar örnek alma-hazırlama ve saklama koşullarının önemini kavramalarını sağlamak. Öğrenci yaptığı her analiz için analiz raporu hazırlayacaktır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1.Gıdalara uygulanan rutin ve spesifik analizler öğrenilir.
2.Laboratuvarda çalışma disiplinini edinilir.
3.Analiz sonuçlarının yorumlanması öğrenilir.
4.Öğrencilerin her birine analizi bizzat yapma imkanı sağlanması nedeniyle el becerilerinde de belirgin bir gelişme sağlanır.
5.Gıdalardan örnek alma öğrenilir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Analizleri Bekir S. Cemeroğlu
2.Gıda Analizleri Canan Hecer Dokuzlu
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıda maddelerinden örnek alma, saklama ve analize hazırlama hakkında teorik bilgi verilmesi
2. Hafta - Teorik & Uygulama
pH, iletkenlik analizleri
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda nem ve kuru madde tayini
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda asit tayini yapma. Gıdalarda soksaletle yağ tayini anlatımı ve düzeneğinin kurularak gösterimi
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda tuz tayini yapma. Gıdalarda protein tayini anlatımı ve aşamalarının gösterimi
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda askorbik asit tayini
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda piknometre ile özgül ağırlık tayini
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Arasınav
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Sularda sertlik ve/veya kalsiyum tayini
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Spektrofotometrede analiz yapma(fosfor/alüminyum/demir/özgül absorbans/toplam fenol vb. analizleriniden birinin yaptırılması)
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda şeker tayini ( invert şeker ve/veya toplam şeker)
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda CO2 tayini
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Telafi deneyleri ve Gıdalarda kül tayini anlatılması ve aşamalarının gösterilmesi
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Telafi deneyleri ve Gıdalarda Ham selüloz tayini anlatılması
15. Hafta - Teorik & Uygulama
Genel tekrar
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141128
Uygulamalı Ders141128
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)78
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
Fatal error: Uncaught SoapFault exception: [HTTP] Failed Sending HTTP SOAP request in D:\wwwpages\bilgipaketi.adu.edu.tr\httpdocs\includes\engine.php:371 Stack trace: #0 [internal function]: SoapClient->__doRequest('__soapCall('BirimeGoreBirim...', Array) #2 D:\wwwpages\bilgipaketi.adu.edu.tr\httpdocs\includes\modules\programme-detail.php(668): BirimeGoreBirimCiktiGetir('4146') #3 D:\wwwpages\bilgipaketi.adu.edu.tr\httpdocs\index.php(226): include('D:\wwwpages\bil...') #4 {main} thrown in D:\wwwpages\bilgipaketi.adu.edu.tr\httpdocs\includes\engine.php on line 371