Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Mevzuatı
Ders Kodu: KGK201
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Bu ders kapsamında öğrenciler, gıda kalitesinin sağlanmasında sorumlu ve uymak zorunda oldukları ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı hakkında bilinçlendirilecektir. Bu dersin sonunda, hukukun temel kavramları, gıda hukuku ve gıda mevzuatı, gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu konuları öğrenciler tarafından kavranmış olacaktır.

Özet İçerik

Hukukun temel kavramları, gııda hukuku ve gıda mevzuatı; Gıda kontrolu için gereklilikler ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu, Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması, Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı; Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları; Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1.Hukuk dokronini ve hukukun temel kavramlarının anlaşılması
2.Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktiflerin kavranması
3.Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu için gerekli şartların kavranması
4.Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartların kavranması
5.Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların kavranması
6.Gıda üretimi yapan işletmeler ile ve satış yapanların sorumluluklarının neler olduğunun kavranması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Türk Gıda Kodeksi, TSE standartları, AB direktifleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin kapsamı, gerekçesi ,önemi,kurallar ve gerekler
2. Hafta - Teorik
Hukukun temel kavramları
3. Hafta - Teorik
Gıda hukuku ve gıda mevzuatı
4. Hafta - Teorik
Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu
5. Hafta - Teorik
Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu
6. Hafta - Teorik
Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanması
7. Hafta - Teorik
Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
10. Hafta - Teorik
Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
11. Hafta - Teorik
Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
12. Hafta - Teorik
Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları
13. Hafta - Teorik
Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları
14. Hafta - Teorik
Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)
15. Hafta - Teorik
Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141356
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)78
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
3
4
3
4
3
3
4
2
3
3
3
4
OÇ-2
3
4
3
4
3
3
4
2
3
3
3
4
OÇ-3
3
4
3
4
3
3
4
2
3
3
3
4
OÇ-4
3
4
3
4
3
3
4
2
3
3
3
4
OÇ-5
3
4
3
4
3
3
4
2
3
3
3
4
OÇ-6
3
4
3
4
3
3
4
2
3
3
3
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu