Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Duyusal Kalite Analizleri
Ders Kodu: KGK170
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 1
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Gıda üretiminin değişik aşamalarında kullanılan duyusal test yöntemleri hakkında bilgi vermek, Bir işletmede duyusal değerlendirme ile ilgili bir programını başlatma ve yürütme yeteneğini kazandırmaktır.

Özet İçerik

Bu derste gıdaların duyusal özellikleri, duyusal değerlendirmenin tanımı ve tarihçesi, gıda endüstrisinde duyusal değerlendirmenin kullanım alanları, duyusal değerlendirme için başlıca gereksinimler-duyusal analiz laboratuvarı, panelistlerin seçimi, testlerin organizasyonu, duyusal test teknikleri-farklılık testleri, çoklu kıyaslama testleri, tercih testleri, kalite derecelendirme skalaları, tanımlayıcı metotlar-lezzet profil analizi, doku profil analizi, tüketici çalışmalarında duyusal değerlendirme, gıda üretim sistemi içerisinde duyusal değerlendirme amacı ile program tasarımı ve başlatılması gibi konular ele alınmaktadır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. İsmail BÖLÜK
Öğrenme Çıktıları
1.Gıdaların duyusal özelliklerinin gıda kalitesi açısından önemini kavrama
2.Gıdaları satın almada tüketicilerin duyusal tercihlerinin önemini kavrama
3.Duyusal analiz için panelist eğitme yeteneğini kazanma
4.Laboratuvarda duyusal analiz yapma yeteneğini kazanma
5.Duyusal analiz için panelist seçme yeteneğini kazanma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Onoğur A., Elmacı, Y. (2011). Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. 2. Baskı. Sidas Medya, İzmir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri
2. Hafta - Teorik
Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve gıda sanayiinde kullanım amaçları
3. Hafta - Teorik
Duyusal değerlendirmede insan duyularının enstrüman olarak kullanılması, duyusal algılama zinciri, duyusal değerlendirmede kullanılan tekniklerin sınıflandırılması
4. Hafta - Teorik
Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolları
5. Hafta - Teorik
Duyusal değerlendirmede panelist seçimi ve panel büyüklüğünü etkileyen faktörler
6. Hafta - Teorik
Duyusal değerlendirmede panelistlerin kararlarını etkileyen faktörler
7. Hafta - Teorik
Farklılık Testlerinin Sınıflandırılması-“A”-“A değil” testi, Kontroldan farklılık testi
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Sıralama testi, Puanlama testi.
10. Hafta - Teorik
Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar
11. Hafta - Teorik
Tanımlayıcı Duyusal Analiz Teknikleri- Lezzet Profil Analizi
12. Hafta - Teorik
Doku Profili Analizi
13. Hafta - Teorik
Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılması
14. Hafta - Teorik
Gıda üretim tesislerinde duyusal analiz dizaynı ve uygulamaları
15. Hafta - Teorik
Genel Tekrar
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141128
Uygulamalı Ders141128
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)78
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
5
5
4
5
4
5
OÇ-2
4
5
4
5
5
5
4
5
OÇ-3
5
4
4
4
5
5
4
5
OÇ-4
5
4
5
5
5
4
5
5
OÇ-5
5
5
5
4
5
5
4
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu