Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizi
Ders Kodu: TRZM212
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

Bu dersin amacı, turizm muhasebesi ile turizm endüstrisindeki maliyet ilişkilerini kavrayabilme konaklama işletmelerinde maliyet yönetimini öğrenebilme, maliyet ve verimlilik ilişkilerini kavrayabilmektir.

Özet İçerik

Maliyet kavramı, turizm işletmelerinde maliyetler, maliyetlerin turizm işletmelerine etkileri

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Nurcan YILMAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Maliyet ile ilgili tanımlamaları kavrayabilme
2.Turizm işletmelerinde maliyetlerin dağılımını yorumlayabilme
3.Turizm ürününün fiyatlamasını etkileyecek unsurları yorumlayabilme
4.Maliyetlerin turizm işletmelerine etkilerini açıklayabilme
5.Maliyet analizi yöntemlerini kavrayabilmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Turizm İşletmelerinde Maliyetler ve Kontrolü, Yrd. Doç. Dr. Nurettin Ayaz, Yrd. Doç. Dr. Bayram Akay, Detay Yayıncılık
2.Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizi, Prof. Dr. Alparslan Usal, Yrd. Doç. Dr. Osman Avşar Kurgun, Detay Yayıncılık
3.Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Prof. Dr. Muzaffer CİVELEK, Doç. Dr. Azzem ÖZKAN, Detay Yayıncılık
4.Yiyecek İçecek elerinde Maliyet Kontrolü Kavramlar, Uygulamalar ve Örnekler, Prof. Dr. Mehmet SARIIŞIK, Detay Yayıncılık
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Turizm İşletmelerinde Muhasebe ve Maliyet Kavramları
2. Hafta - Teorik
Gider, Maliyet Gideri ve Harcama Kavramları
3. Hafta - Teorik
Turizm İşletmelerinde Maliyet Yaklaşımları
4. Hafta - Teorik
Maliyet Türlerinin Sınıflandırılması
5. Hafta - Teorik
Maliyet Kontrol Süreci
6. Hafta - Teorik
Yiyecek Maliyet Kontrolü
7. Hafta - Teorik
İçecek Maliyet Kontrolü
8. Hafta - Teorik
İşgücü Maliyetleri ve Kontrolü (Ara Sınav)
9. Hafta - Teorik
Turizm İşletmelerinde Diğer Maliyetlerin Kontrolü
10. Hafta - Teorik
Turizm İşletmelerinde Ürün Fiyatlama
11. Hafta - Teorik
Turizm İşletmelerinde Maliyet, Hacim ve Kar Analizleri
12. Hafta - Teorik
Maliyet Analiz Yöntemleri
13. Hafta - Teorik
Turizm İşletmelerinde Bütçeleme
14. Hafta - Teorik
Menü Hazırlama Sürecinde Maliyet Kontrolü
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142370
Uygulamalı Ders52325
Ödev1516
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı112113
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)125
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
5
OÇ-2
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026