Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Meyve ve Sebze Ürünleri Analizleri
Ders Kodu: GKA203
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Meyve sebze alanında uygulanan analizlerin prensipleri ve uygulamaları; bu analizlerin çeşitli gıdalarda uygulamalarının yapılması

Özet İçerik

Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, Meyve sebze işletmelerinde kullanılan genel analiz yöntemlerinden; nem (su) ve toplam kuru madde tayini, suda çözünen ve çözünmeyen kurumadde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini, karbonhidrat (şeker tayini), yağ, protein, ve askorbik asit tayini gibi konularda bazı analizlerin prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Hafize Ayla SARI
Öğrenme Çıktıları
1.1 TSE’ye uygun olarak, örnek (numune) alma kuralları bilir.
2. Meyve sebze alanında uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini bilir ve sonuçları yorumlar
3.Taze meyve sebzelerde duyusal analizlerini yapar.
4.Meyve-sebze ve ürünlerine ait kalite kusurlarını, sebeplerini tahmin edip ve aralarındaki ilişkiyi açıklar
5.Meyve-sebze ve ürünlerinde ortaya çıkan sorunların eliminasyonu için mevcut verilere dayalı çözüm önerileri geliştirir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Cemeroğlu B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara
2. Cemeroğlu B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (II. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda kontrolü ve Kontrol laboratuarlarının işlevleri
1. Hafta - Uygulama
Gıda kontrolü ve Kontrol laboratuarlarının işlevleri
2. Hafta - Teorik
Gıda maddelerine yapılan bazı temel kimyasal analizler (Kuru madde tayini,rutubet tayini, kül tayini, Yağ tayini)
2. Hafta - Uygulama
Gıda maddelerine yapılan bazı temel kimyasal analizler (Kuru madde tayini,rutubet tayini, kül tayini, Yağ tayini)
3. Hafta - Teorik
Konserve Analizleri (Numune alma,Ambalaj,duyusal,Fiziksel analizler)
3. Hafta - Uygulama
Konserve Analizleri (Numune alma,Ambalaj,duyusal,Fiziksel analizler)
4. Hafta - Teorik
Turşu analizleri
4. Hafta - Uygulama
Turşu analizleri
5. Hafta - Teorik
Reçel ve Marmelat analizleri
5. Hafta - Uygulama
Reçel ve Marmelat analizleri
6. Hafta - Teorik
Sirke Analizleri
6. Hafta - Uygulama
Sirke Analizleri
7. Hafta - Teorik
Meyve suyu Analizleri ( Kimyasal analizler )
7. Hafta - Uygulama
Meyve suyu Analizleri ( Kimyasal analizler )
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara Sınav (Vize)
9. Hafta - Teorik
tadım analizleri
9. Hafta - Uygulama
tadım analizleri
10. Hafta - Teorik
Meyve suyu Analizleri ( Kimyasal analizler )
10. Hafta - Uygulama
Meyve suyu Analizleri ( Kimyasal analizler )
11. Hafta - Teorik
Ketçap ve zeytin ezmesi analizleri
11. Hafta - Uygulama
Ketçap ve zeytin ezmesi analizleri
12. Hafta - Teorik
Ketchup and olive paste analysis
12. Hafta - Uygulama
Ketçap ve zeytin ezmesi analizleri
13. Hafta - Teorik
Konserve Analizleri (Numune alma,Ambalaj,duyusal,Fiziksel analizler)
13. Hafta - Uygulama
Konserve Analizleri (Numune alma,Ambalaj,duyusal,Fiziksel analizler)
14. Hafta - Teorik
Gıda maddelerine yapılan bazı temel kimyasal analizler (Protein Tayini,Tuz tayini,asitlik tayini)
14. Hafta - Uygulama
Gıda maddelerine yapılan bazı temel kimyasal analizler (Protein Tayini,Tuz tayini,asitlik tayini)
15. Hafta - Teorik
Gıda maddelerine yapılan bazı temel kimyasal analizler (Protein Tayini,Tuz tayini,asitlik tayini)
15. Hafta - Uygulama
Gıda maddelerine yapılan bazı temel kimyasal analizler (Protein Tayini,Tuz tayini,asitlik tayini)
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ödev50735
Laboratuvar140114
Okuma50525
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)102
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
3
3
OÇ-2
2
5
OÇ-3
3
4
OÇ-4
3
4
OÇ-5
2
2
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu