Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tahıl ve Ürünleri Analizleri
Ders Kodu: GKA207
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 0
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Tahıl ve ürünleri analizleri ile ilgili ayrıntılı teorik ve pratik bilgi edinilmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Tahılın beslenmedeki önemi, ticari öneme sahip tahıllar, buğday morfolojisi ve bileşimi, buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon, buğdayın öğütülmesi ve un eldesi, unun ambalajlanması ve depolanması, ekmek üretimi, makarna üretimi, bisküvi, kraker ve kek üretimi, nişasta üretimi, kahvaltılık tahıllar.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Ali GÖNCÜ
Öğrenme Çıktıları
1.Tahıllardaki verimlilik analizlerini bilir ve yapar
2. Buğday unundaki duyusal Analizleri bilir ve yapar
3. Buğday unundaki fiziksel ve fizikokimyasal Analizleri bilir ve yapar
4.Buğdayda fiziksel analizleri bilir ve yapar
5.Buğdayda kimyasal analizleri bilir ve yapar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Kılavuzu. A. Elgün, M. Certel, Z. Ertugay, H.G. Kotancılar. Atatürk Üni. Yayın No.867.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Tahıllardan Numune Alma ve Numune Hazırlama
1. Hafta - Uygulama
Tahıllardan Numune Alma ve Numune Hazırlama
2. Hafta - Teorik
Buğdayda Yabancı Madde Miktarı Tayini ve Hektolitre Ağırlığı Tayini
2. Hafta - Uygulama
Buğdayda Yabancı Madde Miktarı Tayini ve Hektolitre Ağırlığı Tayini
3. Hafta - Teorik
Buğdayda Bintane Ağırlığı Tayini ve Tane İriliği Tayini
3. Hafta - Uygulama
Buğdayda Bintane Ağırlığı Tayini ve Tane İriliği Tayini
4. Hafta - Teorik
Buğdayda Tane Sertliği Tayini
4. Hafta - Uygulama
Buğdayda Tane Sertliği Tayini
5. Hafta - Teorik
Buğdayda Un Verimi Tayini ve Nem Tayini
5. Hafta - Uygulama
Buğdayda Un Verimi Tayini ve Nem Tayini
6. Hafta - Teorik
Buğdayda Protein Tayini
6. Hafta - Uygulama
Buğdayda protein Analizi
7. Hafta - Teorik
Buğdayda Kül Tayini ve Nişasta Tayini
7. Hafta - Uygulama
Buğdayda kül ve nişasta analizi
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Buğdayda Düşme Sayısı Tayini
9. Hafta - Uygulama
Buğdayda düşme sayısı tayini
10. Hafta - Teorik
Buğdayda Sedimantasyon Değeri Tayini
10. Hafta - Uygulama
Buğdayda sedimentasyon değeri tayini
11. Hafta - Teorik
Buğdayda Gluten Tayini ve Gluten İndeks Değeri Tayini
11. Hafta - Uygulama
Buğdayda gluten ve gluten indeks tayini
12. Hafta - Teorik
Buğday Ununda Duyusal Analizler
12. Hafta - Uygulama
Buğdayda duyusal Analiz
13. Hafta - Teorik
Buğday Ununda Kimyasal Analizler
13. Hafta - Uygulama
Buğday ununda kimyasal analizler
14. Hafta - Teorik
Buğday Ununda Fizikokimyasal Analizler
14. Hafta - Uygulama
Buğday ununda fiziko-kimyasal analizler
15. Hafta - Teorik
Buğday Ununda Fizikokimyasal Analizler
15. Hafta - Uygulama
Buğday ununda fiziko-kimyasal analizler.
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem Sonu Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Laboratuvar141128
Bireysel Çalışma2114
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı114115
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
5
5
5
3
4
4
1
OÇ-2
5
5
5
3
4
4
1
OÇ-3
5
5
5
3
4
4
1
OÇ-4
5
5
5
3
4
4
1
OÇ-5
5
5
5
3
4
4
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu