Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Biyoteknolojisi ve Fermente Gıdalar Teknolojisi
Ders Kodu: GKA215
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu derste fermentasyon teknolojisi incelenerek turşu, zeytin, boza, sirke, kefir, ekmek hamuru gibi fermente ürünler ele alınacaktır. Ayrıca fermentasyon teknolojisi kullanılarak amino asit ve vitamin gibi ürünlerin elde edilmesine değinilecektir.

Özet İçerik

Gıda biyoteknolojisi hakkında hakkında bilgi paylaşımı yapılacaktır. Gıda endüstrisinde fermentasyon uygulamaları hakkında bilgiler içerir. Enzimlerin ve gıdaların arasındaki bağlantı gösterilir. Ekmek mayası, fermente et ürünleri, fermente süt ürünleri, probiyotik organizmalar,fermente alkol ürünleri, genetiği değiştirilmiş organizmalar, tat ve aroma veren maddeler üzerinde durulacaktır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Fatih TOZOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Fermentasyonun ne anlama geldiğinin öğrenilmesi
2.Fermentasyonun uygulandığı yerlerin öğrenilmesi
3.Fermente ürünlerin çeşitlerinin öğrenilmesi
4.Genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkında bilgi edinilmesi
5.Biyoteknolojik bazı temel kavramları anlayabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ / NOBEL YAYINLARI/ EDİTÖR Prof.Dr. NECLA ARAN
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Fermentasyona giriş. Fermentasyonun gıda sektöründeki önemi
2. Hafta - Teorik
Biyokimya ve moleküler biyoloji
3. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde fermentasyon teknolojileri
4. Hafta - Teorik
Enzimlerin gıda endüstrisinde uygulama alanları
5. Hafta - Teorik
Ekmek mayası üretimi
6. Hafta - Teorik
Fermente et ürünleri
7. Hafta - Teorik
Fermente süt ürünleri
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Probiyotik organizmalar ve peynir
10. Hafta - Teorik
Fermente bitkisel ürünler
11. Hafta - Teorik
Yağlarda biyoteknolojik uygulamalar
12. Hafta - Teorik
Aroma biyoteknolojisi
13. Hafta - Teorik
Bitki biyoteknolojisi
14. Hafta - Teorik
Genetik modifiye gıdalar
15. Hafta - Teorik
Gıda biyosentezleri
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem sonu sınav
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders201020
Laboratuvar40624
Ara Sınav110010
Dönem Sonu Sınavı118018
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
3
4
3
4
3
4
3
OÇ-2
4
3
4
3
4
3
4
OÇ-3
3
3
3
3
3
4
3
OÇ-4
4
4
3
3
4
3
3
OÇ-5
3
3
3
3
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu