Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yiyecek İçecek Servisi I
Ders Kodu: TRZM105
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Öğrenci bu ders ile servis kapanış işlemleri, rezervasyon sistemi oluşturma, servis öncesi işlemler, kasa işlemleri, salon yerleşimi modüllerini alacaktır.

Özet İçerik

Mönü, Servis Usulleri, Konuk Rezervasyonları, Ziyafet organizasyonu, Yiyecek İçecek Maliyetleri

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Erhan COŞKUN
Öğrenme Çıktıları
1.Salonların yerleşimini planlamak
2.Rezervasyon sistemini oluşturmak
3.Servis öncesi işlemleri yürütmek
4.Servis sırasında yapılan işlemleri yürütmek
5.Kasa işlemlerini yapmak
6.Kasa işlemlerinin takibini yapmak
7.Servis kapanış işlemlerinin yapılmasını sağlamak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Yiyecek ve İçecek Servisi – Alptekin Sökmen
2.Servis Tekniği ve Yönetimi – Yaşar Yılmaz
3.Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi – Nilüfer Koçak
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Restaurant Salonlarını Düzenlemek
2. Hafta - Teorik
Barların Servis Alanlarını Düzenlemek
3. Hafta - Teorik
Ziyafet ve Konferans Salonlarını Düzenlemek
4. Hafta - Teorik
Oda servisi ofislerini düzenlemek
5. Hafta - Teorik
Teknik donanımları kontrol etmek Rezervasyon alma işlemini gerçekleştirmek
6. Hafta - Teorik
Rezervasyon dağılımını kontrol etmek ve ilgili departmanlara iletmek, Salonların hazırlık kontrolünü yapmak
7. Hafta - Teorik
Servis öncesi Meeting yapmak Konukları karşılamak/yerleştirmek
8. Hafta - Teorik
Menü kartını sunmak/takip etmek Sipariş alınmasını sağlamak
9. Hafta - Teorik
Önerili satış yapılmasını sağlamak Konuk memnuniyetini sormak
10. Hafta - Teorik
Servis akışını Düzenlemek/takip etmek Hesabı tahsil etmek/takip etmek Konukları uğurlamak
11. Hafta - Teorik
Adisyon açmak Hesap tahsili ve Fatura kesmek Kapanış raporlarını almak ve ilgili birimlere iletmek
12. Hafta - Teorik
Adisyonların açılıp açılmadığının kontrolünü yapmak Adisyonlara ilave ürün girişini takibini yapmak
13. Hafta - Teorik
Ödeme işlemlerinin takibini yapmak Kapanış görev dağılımı yapmak
14. Hafta - Teorik
Malzeme ve ekipmanlarının stoklarını sağlamak Son kontrolleri yapmak
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders141128
Ödev1516
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)98
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
5
OÇ-2
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
OÇ-6
OÇ-7
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu