
| Ders Kodu | : LBT112 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 3 |
Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım amaçları ve gıdalarda kullanımına izin verilen katkı maddeleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Gıdalarda kullanımına izin verilmeyen hile ve tağşiş amaçlı katılan maddeler hakkında bilinçlendirmek. Gıda katkı maddesi ve gıda ilişkisi yanı sıra katkı maddeleri kullanımıyla halk sağlığının ilişkilendirilmesinde bilinçli bir yaklaşım tarzı kazandırmaktır.
Katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları, Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler, Katkı maddelerinin sınıflandırılması, Katkı maddelerinin besinin duyusal özellikleri ve sağlık açısından değerlendirilmesi, Antioksidanlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Asitliği düzenleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Emülgatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Stabilizatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Gamlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Koruyucular: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Renklendiriciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Lezzet maddeleri ve tatlandırıcılar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Topaklanma önleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Gıda katkı maddeleri ve insan sağlığı üzerine etkileri,
| Öğr. Gör. Hilal DEMİRPENÇE |
| 1. | Raf ömrünü uzatan katkı maddeleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir |
| 2. | Duyusal özellikleri modifiye etmek için kullanılan katkı maddeleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir |
| 3. | Beslenme değerini artırmak için kullanılan katkı maddeleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir |
| 4. | Renk maddelerini öğrenir |
| 5. | Zararlı katkı maddelerini öğrenir |
| 6. | İşlem yardımcı katkı maddeleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir |
| 1. | Saldamlı, İ. (1985). Gıda Katkı Maddeleri ve İngrediyenler. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü. Ankara |
| 2. | Çakmakçı, S. ve Çelik, İ. (2000). Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat fakültesi Ofset Tesisi. Erzurum |
| 3. | Gıda Katkı Maddeleri, Ömer Özdemir, Doç. Dr. Hilmi Namlı Ders Notları |
| 4. | Gıda Katkı Maddeleri Ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri, Zeynep Erden Çalışır, Deniz Çalışkan, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Halk Sağlığı Bölümü Ankara Ecz. Fak. Derg. 32 (3) 207-206, 2003 |
| 5. | Yeni Ürün Geliştirmede Gıda Katkı Maddelerinin Fonksiyonları ve Önemi, Erdoğan Küçüköner, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Gıda (2006) 31 (3) : 175-181 |
| 6. | Gıda Katkı Maddeleri, Prof. Dr. Tomris Altuğ |
| 7. | Gıda Katkı Maddeleri ADU Çine Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Engin Yaralı |
| 8. | Gıda Katkı Maddeleri Genel Bilgiler ve Tanımlar, Nuray Gamze YÖRÜK, Erdem DANYER |
| 9. | Millî Eğitim Bakanlığı, Gıda Teknolojisi, Fenolik Bileşikler Ve Doğal Renk Maddeleri, Ankara, 2013 |
| 10. | Gıda Katkı Maddeleri ve Gıda Kontaminantları, Prof. Dr. Ali Esat Karakaya |
| 11. | Gıda Katkı Maddeleri, Yakın Doğu Üniversitesi, Yrd. Doç. Dr. Serdar Susever, Ders Notları |
| 12. | Türk Gıda Kodeksi 30.06.2013 Tarih ve 28693 Sayılı Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Ara Sınav | 1 | 5 | 2 | 7 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 2 | 12 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 75 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | |
OÇ-1 | 4 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-2 | 4 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-3 | 4 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-4 | 5 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-5 | 5 | 4 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-6 | 5 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |