Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Katkı Maddeleri
Ders Kodu: LBT112
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım amaçları ve gıdalarda kullanımına izin verilen katkı maddeleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Gıdalarda kullanımına izin verilmeyen hile ve tağşiş amaçlı katılan maddeler hakkında bilinçlendirmek. Gıda katkı maddesi ve gıda ilişkisi yanı sıra katkı maddeleri kullanımıyla halk sağlığının ilişkilendirilmesinde bilinçli bir yaklaşım tarzı kazandırmaktır.

Özet İçerik

Katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları, Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler, Katkı maddelerinin sınıflandırılması, Katkı maddelerinin besinin duyusal özellikleri ve sağlık açısından değerlendirilmesi, Antioksidanlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Asitliği düzenleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Emülgatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Stabilizatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Gamlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Koruyucular: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Renklendiriciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Lezzet maddeleri ve tatlandırıcılar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Topaklanma önleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Gıda katkı maddeleri ve insan sağlığı üzerine etkileri,

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Hilal DEMİRPENÇE
Öğrenme Çıktıları
1.Raf ömrünü uzatan katkı maddeleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir
2.Duyusal özellikleri modifiye etmek için kullanılan katkı maddeleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir
3.Beslenme değerini artırmak için kullanılan katkı maddeleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir
4.Renk maddelerini öğrenir
5.Zararlı katkı maddelerini öğrenir
6.İşlem yardımcı katkı maddeleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Saldamlı, İ. (1985). Gıda Katkı Maddeleri ve İngrediyenler. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü. Ankara
2.Çakmakçı, S. ve Çelik, İ. (2000). Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat fakültesi Ofset Tesisi. Erzurum
3.Gıda Katkı Maddeleri, Ömer Özdemir, Doç. Dr. Hilmi Namlı Ders Notları
4.Gıda Katkı Maddeleri Ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri, Zeynep Erden Çalışır, Deniz Çalışkan, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Halk Sağlığı Bölümü Ankara Ecz. Fak. Derg. 32 (3) 207-206, 2003
5.Yeni Ürün Geliştirmede Gıda Katkı Maddelerinin Fonksiyonları ve Önemi, Erdoğan Küçüköner, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Gıda (2006) 31 (3) : 175-181
6.Gıda Katkı Maddeleri, Prof. Dr. Tomris Altuğ
7.Gıda Katkı Maddeleri ADU Çine Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Engin Yaralı
8.Gıda Katkı Maddeleri Genel Bilgiler ve Tanımlar, Nuray Gamze YÖRÜK, Erdem DANYER
9.Millî Eğitim Bakanlığı, Gıda Teknolojisi, Fenolik Bileşikler Ve Doğal Renk Maddeleri, Ankara, 2013
10.Gıda Katkı Maddeleri ve Gıda Kontaminantları, Prof. Dr. Ali Esat Karakaya
11.Gıda Katkı Maddeleri, Yakın Doğu Üniversitesi, Yrd. Doç. Dr. Serdar Susever, Ders Notları
12.Türk Gıda Kodeksi 30.06.2013 Tarih ve 28693 Sayılı Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları
2. Hafta - Teorik
Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler
3. Hafta - Teorik
Katkı maddelerinin sınıflandırılması
4. Hafta - Teorik
Antioksidanlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
5. Hafta - Teorik
Asitliği düzenleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları,
6. Hafta - Teorik
Emülgatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
7. Hafta - Teorik
Stabilizatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları,
8. Hafta - Teorik
Starter mikroorganizmalar (Ara Sınav)
9. Hafta - Teorik
Gamlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
10. Hafta - Teorik
Koruyucular: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
11. Hafta - Teorik
Renklendiriciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
12. Hafta - Teorik
Lezzet maddeleri ve tatlandırıcılar, Topaklanma önleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları,
13. Hafta - Teorik
Günlük alınmasına izin verilen miktarın ADI (Acceptable Daily Intake) hesaplama yöntemleri
14. Hafta - Teorik
Gıda katkı maddelerinin sağlık üzerindeki etkileri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Bireysel Çalışma140228
Ara Sınav1527
Dönem Sonu Sınavı110212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
OÇ-1
4
3
1
5
5
5
5
5
OÇ-2
4
3
1
5
5
5
5
5
OÇ-3
4
3
1
5
5
5
5
5
OÇ-4
5
3
1
5
5
5
5
5
OÇ-5
5
4
1
5
5
5
5
5
OÇ-6
5
3
1
5
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026