Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Mikrobiyoloji Laboratuvarı
Ders Kodu: BYL357
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 0
Uyg.: 0
Kredi: 1
Laboratuvar: 2
AKTS: 2
Amaç

Çevremizdeki mikroorganizmaları tanıma laboratuar ortamında kültüre etme ve temel mikrobiyoloji yöntemlerini uygulamalı olarak öğrenme.

Özet İçerik

Mikroorganizmaların saf kültürlerini elde etme, izolasyon,boyama,kültür ortamı hazırlama tekniklerini öğrenme ve mikroorganizmaların kontrol altına alma yollarını belirleme

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Hacı Halil BIYIK
Öğrenme Çıktıları
1.Giriş, Genel açıklamalar ve laboratuarda kullanılan araç ve gereçler ile aletlerin kullanım amacını öğrenme
2.Sterilizasyon yöntemlerini öğrenebilmek
3.Çevremizdeki mikroorganizmaların gözlenmesini öğrenebilmek
4.Mikroorganizmaların kültür ortamları, kültür tipleri ve saf kültür elde etme yöntemlerini öğrenebilmek
5.Mikroorganizmaların morfolojik ve kültürel özelliklerini öğrenebilmek
6.Basit boyama, gram boyama, endospor boyama yöntemlerini öğrenebilmek
7.Mikroorganizmaların katı ve sıvı besi ortamında üreme yöntemlerini öğrenebilmek
8.Mikroorganizmaların biyokimyasal test yöntemlerini öğrenebilmek
9.Katalaz testi, karbonhidrat fermantasyonu test yöntemlerini öğrenebilmek
10.H2S Üretimi, IMVIC test yöntemlerini öğrenebilmek
11.Kimyasal ve fiziksel faktörlerin mikroorganizmalar üzerine olan etkilerini öğrenebilmek
12.Antibiyotik duyarlılık test yöntemlerini öğrenebilmek
13.Anaerobik mikroorganizmaların kültürünü öğrenebilmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi,Michael T.Madigan ve John M.Martinko,Çeviri Editörü Prof.Dr.Cumhur ÇÖKMÜŞ.Palme Yayıncılık,2014.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Laboratuvar
Giriş, Genel açıklamalar ve laboratuarda kullanılan araç ve gereçler
2. Hafta - Laboratuvar
Sterilizasyon metotları
3. Hafta - Laboratuvar
Çevremizdeki mikroorganizmaların gözlenmesi
4. Hafta - Laboratuvar
Mikroorganizmaların kültür ortamları, kültür tipleri ve saf kültür elde etme yöntemleri
5. Hafta - Laboratuvar
Mikroorganizmaların morfolojik ve kültürel özellikleri
6. Hafta - Laboratuvar
Basit boyama, gram boyama, endospor boyama
7. Hafta - Laboratuvar
Katı ve sıvı ortamda üreme
8. Hafta - Laboratuvar
Konu tekrarı (Ara Sınav)
9. Hafta - Laboratuvar
Mikroorganizmaların biyokimyasal özellikleri
10. Hafta - Laboratuvar
Katalaz testi, karbohidrat fermentasyonu
11. Hafta - Laboratuvar
H2S Üretimi, IMVIC testleri
12. Hafta - Laboratuvar
Kimyasal ve fiziksel faktörlerin mikroorganizmalar üzerine olan etkileri
13. Hafta - Laboratuvar
Antibiyotik duyarlılık testleri
14. Hafta - Laboratuvar
Anaerobik mikroorganizmaların kültürü
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Laboratuvar140228
Ara Sınav19110
Dönem Sonu Sınavı111112
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
OÇ-1
4
4
3
4
3
OÇ-2
3
3
4
4
4
OÇ-3
4
4
3
4
OÇ-4
4
4
3
3
3
3
3
3
OÇ-5
3
3
3
3
3
3
3
4
4
OÇ-6
4
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-7
3
3
3
2
4
3
3
3
4
4
OÇ-8
4
4
4
3
3
2
3
4
4
4
4
OÇ-9
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-10
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-11
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-12
4
4
4
4
4
4
4
4
3
4
4
OÇ-13
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026