Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Biyokimya Laboratuvarı I
Ders Kodu: KMY355
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 0
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 3
AKTS: 3
Amaç

Biyomoleküllerin yapıları ve reaksiyonları hakkında bilgi vermek. Biyokimyasal moleküllerin tanınması ve kalitatif ve kantitatif analizi için uygulanabilecek yöntemlerin öğretilmesi.

Özet İçerik

Biyolojik sistemlerdeki moleküllerin nitel ve nicel analizlerinin yapılmasının öğrenilmesi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Rukiye YAVAŞER BONCOOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Laboratuvarda deneysel çalışma becerisini kazanır.
2.Amino asit ve proteinlerin kalitatif ve kantitatif analizleri hakkında bilgi edinir ve uygular.
3.Protein saflaştırılması için uygulanan yöntemleri öğrenir.
4.Kromatografik tekniklerin biyomoleküllerin ayırma ve saflaştırılmasındaki uygulamalarını öğrenir.
5.Karbohidratların kalitatif ve kantitatif yöntemler ile tayini hakkında bilgi sahibi olur.
6.Vitaminler hakkında bilgi edinir, bir kaynaktan vitamin ekstraksiyonunun nasıl yapıldığını öğrenir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Laboratuvar föyü.
2.Biyokimya Cilt I, Prof. Dr. Engin M. Gözükara Nobel Kitabevi, 2011.
3.Experimental Biochemistry J.M. Clark,Jr and R.L. Switzer, W.H. Freeman and Company, 1977.
4.Biochemistry Laboratory Manuel, F.M. Strong, G. H. Koch, Wm. C. Brown Company Publishers, 1981.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Laboratuvar
Laboratuvar ile ilgili genel bilgiler ve hazırlık
2. Hafta - Laboratuvar
Proteinlerin genel özelliklerinin gözlenmesi
3. Hafta - Laboratuvar
Glisinin formol titrasyonu
4. Hafta - Laboratuvar
Amino asit ve proteinler için renk testleri
5. Hafta - Laboratuvar
Yumurta albümininin kristallendirilmesi
6. Hafta - Laboratuvar
Sütten kazein eldesi
7. Hafta - Laboratuvar
Ispanak bitkisinden jel filtrasyon kromatografisi ile proteinlerin saflaştırılması
8. Hafta - Laboratuvar
Konu Tekrarı (Arasınav)
9. Hafta - Laboratuvar
Lowry yöntemi ile kantitatif protein tayini
10. Hafta - Laboratuvar
Bradford yöntemi ile kantitatif protein tayini
11. Hafta - Laboratuvar
Nitel karbohidrat testleri
12. Hafta - Laboratuvar
Meyve suyu ve katı meyvede kantitatif şeker tayini
13. Hafta - Laboratuvar
Sütlü çikolatanın laktoz içeriğinin belirlenmesi
14. Hafta - Laboratuvar
Besinlerin C vitamini içeriğinin belirlenmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%12
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Kısa Sınav (Quiz)12%12
Rapor12%16
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Ödev121012
Laboratuvar140342
Kısa Sınav12006
Ara Sınav1516
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)77
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
OÇ-2
5
4
5
3
3
OÇ-3
5
4
5
3
OÇ-4
5
4
5
3
3
OÇ-5
5
4
5
3
3
OÇ-6
5
4
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026