Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Dünya Mutfağı
Ders Kodu: TUİ443
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Mutfak konusunda aldıkları bilgilerin üzerine dünya mutfağı bilgisi kazandırmak.Dünyaca ünlü mutfakların kültürlerini inceleyerek ünlü yemeklerin uygulamalı gösterilmesi.Ekip çalışması, temizlik, düzen bilgilerinin kavratılması. Yiyeceklerin satın alma,ön hazırlık(mise en place),pişirilmesi,süsleme ve sunumunu kavratmak

Özet İçerik

Mutfak konusunda aldıkları bilgilerin üzerine dünya mutfağı bilgisi kazandırmak.Dünyaca ünlü mutfakların kültürlerini inceleyerek ünlü yemeklerin uygulamalı gösterilmesi.Ekip çalışması, temizlik, düzen bilgilerinin kavratılması.Yiyeceklerin satın alma,ön hazırlık(mise en place),pişirilmesi,süsleme bilgilerini vermektir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mehtap YÜCEL GÜNGÖR
Öğrenme Çıktıları
1.1. Yiyecek içecek endüstrisini tanır.
2.2. Yiyecek içecek endüstrisinde yönetim ve organizasyon yapısını kavrar.
3.3. Yiyecek içecek işletmelerinde fizibilite analizlerini öğrenir.
4.4. Menü türleri ve hazırlama konusunu kavrar.
5.5. Yiyecek içecek işletmelerinde hijyen ve sanitasyon konusunda bilgi edinir.
6.6. Yiyecek içecek servisi konusunda genel bilgi sahibi olur.
7.7. Yiyecek içecek işletmelerinde satın alma ve maliyet kontrolünü kavrar.
8.8. Yiyecek içecek işletmelerinde mutfak yönetimini öğrenir.
9.9. Beslenme konusunda genel bilgi sahibi olur.
10.10. Yiyecek içecek işletmelerinde pazarlama ve konukseverlik konularını kavrar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.1. Dünya Mutfakları Atlası Gilles FUMAY-Olivier ETCHEVERRIA
2.Tarih boyunca yemek kültürü Murat BELGE
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dünya Mutfaklarına Genel Bakış
1. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
2. Hafta - Teorik
Dünya Mutfaklarına Genel Bakış
2. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
3. Hafta - Teorik
Fransız Mutfağı
3. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
4. Hafta - Teorik
Fransız Mutfağı
4. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
5. Hafta - Teorik
Fransız Mutfağı
5. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
6. Hafta - Teorik
Çin Mutfağı
6. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
7. Hafta - Teorik
Çin Mutfağı
7. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
8. Hafta - Teorik
İtalyan Mutfağı
8. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
9. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Sınav
10. Hafta - Teorik
İtalyan Mutfağı
10. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
11. Hafta - Teorik
İtalyan Mutfağı
11. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
12. Hafta - Teorik
Japon ve Uzakdoğu Mutfağı
12. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
13. Hafta - Teorik
Japon ve Uzakdoğu Mutfağı
13. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
14. Hafta - Teorik
Japon ve Uzakdoğu Mutfağı
14. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
15. Hafta - Teorik
Genel tekrar
15. Hafta - Ön Hazırlık
Okuma
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Sınav
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ödev1606
Seminer29120
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı1819
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)71
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
OÇ-1
5
OÇ-2
5
OÇ-3
5
OÇ-4
5
OÇ-5
5
OÇ-6
5
OÇ-7
5
OÇ-8
5
OÇ-9
5
OÇ-10
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026