Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
İç Mekan Süs Bitkileri
Ders Kodu: BB101
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu dersin amacı, iç mekan süs bitkilerinin tanımı ve sınıflandırılması, Dünyadaki ve Türkiye’deki durumu hakkında genele bilgi vermek, ekolojik istekleri, üretimi ve bakımları konusunda genel bilgiler vermektir.

Özet İçerik

İç mekan süs bitkilerinin tanımı, sınıflandırılması, sektörde faaliyet gösteren işletme özellikleri, Türkiye’deki durumu, ekolojik istekleri, iç mekan süs bitkisine ait bazı örneklerin tanıtılması, yetiştirme ve çoğaltım teknikleri, bakım işlemleri, fizyolojik bozukluklar, pazarlaması

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Leyla EKEN
Öğrenme Çıktıları
1.İç mekan süs bitkilerini tanımlayabilme ve tanıyabilme, sınıflandırabilme, fizyolojileri, morfolojileri hakkında bilgi sahibi olma,
2.İç mekan süs bitkisi işletmelerinin ve sektörün Dünyadaki ve Türkiyedeki durumunu kavrama, sektörel gelişmeler ve geliştirilmesi hakkında bilgi sahibi olma
3.İç mekan süs bitkilerinin üretimleri, yetiştiriciliğinde etkili olan ekolojik faktörleri algılayabilme ve bitkilerin ekolojik isteklerini kavrama ve bakımları konusunda bilgi sahibi olma ve uygulayabilme
4.İç mekan süs bitkileri ile ilişkin sorunlar, pazar durumu ve pazarlaması hakkında bilgi sahibi olma ve çözüm önerebilme, ekonomik önemini kavrayabilme
5.İç mekan süsü bitkilerinde çözüm önerebilme, ekonomik önemini kavrayabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Hartmann, H. Kester, E.D., and Davies, F. 1990. Plant propagation. Principles and Practices. Pp 647. Prentice Hall International. Inc.
2.Oral, N. 1987. İç Mekan Süs Bitkileri Özellikleri, Üretimi ve Bakımı. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı. Yayın no: 14, Yalova 192s.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
İç mekan süs bitkilerinin tanımı ve gruplandırması
2. Hafta - Teorik
İç mekan süs bitkilerinin üretimini ve yetiştiriciliğini etkileyen faktörler
3. Hafta - Teorik
İç mekan süs bitkilerin yetiştirme, ekolojik istekleri, bakım işlemleri
4. Hafta - Teorik
İç mekan süs bitkilerinde ekolojik istekler (devam)
5. Hafta - Teorik
İç mekan süs bitkilerinde bitki besleme ve gübreleme
6. Hafta - Teorik
İç mekan tasarım ilkeleri ve sera salon bitkilerinin kullanım kriterleri
7. Hafta - Teorik
İç mekan süs bitkilerinde görülen hastalık zararlı ve fizyolojik bozukluklar (ARASINAV)
8. Hafta - Teorik
Yaprakları ile süsleyen sera salon bitkilerinin üretilmesi, yetiştirilmesi ve istekleri, bakım işlemleri
9. Hafta - Teorik
Yaprakları ile süsleyen sera salon bitkilerinin üretilmesi, yetiştirilmesi ve istekleri, bakım işlemleri
10. Hafta - Teorik
Çiçekleri ile süsleyen sera salon bitkilerinin üretilmesi, yetiştirilmesi ve istekleri, bakım işlemleri
11. Hafta - Teorik
Çiçekleri ile süsleyen sera salon bitkilerinin üretilmesi, yetiştirilmesi ve istekleri, bakım işlemleri
12. Hafta - Teorik
Yaprak ve çiçekleri ile süsleyen sera salon salon bitkilerinin üretilmesi, yetiştirilmesi ve istekleri bakım işlemleri
13. Hafta - Teorik
Yaprak ve çiçekleri ile süsleyen sera salon salon bitkilerinin üretilmesi, yetiştirilmesi ve istekleri bakım işlemleri
14. Hafta - Teorik
Kaktüsler, ekolojik istekleri, çoğaltımı, yetiştiriciliği, aşı teknikleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ödev4014
Dönem Ödevi1415
Ara Sınav1516
Dönem Sonu Sınavı1617
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
1
1
5
3
1
1
1
1
1
1
1
OÇ-2
1
1
2
1
1
1
1
1
1
1
1
OÇ-3
1
1
2
1
1
1
1
1
1
1
1
OÇ-4
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
OÇ-5
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026