Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tarım ve Çevre
Ders Kodu: TB110
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Genel olarak Tarımsal üretiminin çevreye olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çevrenin tanımlanması ve çevresel etkinin tarımsal üretimdeki önemi vurgulanacaktır. Bunun için geçmişten günümüze uygulanan farklı üretim teknikleri (konvansiyonel tarım, organik tarım vb..) ile bazı yenilikçi uygulamaların çevreye olan etkileri karşılaştırılmıştır.

Özet İçerik

Tarımsal üretimin dünyada ve Türkiye'de bazı temel tarla bitkileri bazında üretim miktarlarının belirlenmesi. Bunların üretiminde kullanılması gereken gübre, ilaç ve sulama suyu gibi giderlerin ortaya konması. Üretimin yapılabilmesi için çevreye doğrudan (kimyasal ilaç ve gübre uygulaması vb.) yada dolaylı (barajlar, sulama bentleri, toprak yapısının bozulması, erozyon vb....) etkilerin belirlenmesi. Farklı üretim planlamaları ve Baklagillerin üretim deseninde yer alması sonucunda bazı olumlu gelişmeler. Geleneksel tarım sistemleri ile yenilikçi tarım sistemleri arasında çevreye etkinin ne kadar azaltılabileceğinin saptanması.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Yakup Onur KOCA
Öğrenme Çıktıları
1.Tarım ve Çevre konusunda dünya ve ülkemiz üretim projeksiyonları ve etkileşimler hakkında bilgi sahibi olma
2.Tarım üzerine çevrenin etkisini ve çevre korumayı kavrama
3.Tarım ve çevre konusunda ortaya çıkan problemleri çözme konusunda disiplinler arası çalışabilme ve analitik düşünme
4.Çevre dostu tarımda modern teknikleri kullanma
5.Küresel iklim değişikliğini tanıma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Aydoğdu, M., Gezer, K., 2007. Çevre Bilimi. Anı Yayıncılık. s: 224.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Çevrenin tanımlanması ve tarımsal üretimdeki önemi
2. Hafta - Teorik
Tarımda azot un önemi, Üretim planlamada baklagil kullanımı ile kimyasal azot ihtiyacının azaltılması
3. Hafta - Teorik
Kentleşmenin Tarım ve çevreye etkisi
4. Hafta - Teorik
Tarım alanlarının kentleşme ile azalması, çevre kirliliği
5. Hafta - Teorik
Sıcaklık stresi, CO2 oranları ve kimyasal kirliliğin gıda üretimine etkileri
6. Hafta - Teorik
Tarımsal üretimde zararlı ve hastalık kontrolü
7. Hafta - Teorik
Ekonomik zarar başlangıcı ve Ekonomik zarar eşiği
8. Hafta - Teorik
Hastalık ve zararlılarla mücadelede kültürel önlemler
9. Hafta - Teorik
Ekim ve hasat zamanlarının değişimi ve çevreye olan etkisi
10. Hafta - Teorik
Ekolojik koşullara uygun tür ve çeşit seçiminin etkisi
11. Hafta - Teorik
Hastalık ve zararlılara karşı biyolojik mücadelenin çevreye etkisi
12. Hafta - Teorik
Hastalık ve zararlılara karşı bazı korunma yöntemleri ve çevreye etkisi
13. Hafta - Teorik
Kimyasal mücadelenin çevreye olumsuz etkisi
14. Hafta - Teorik
Kimyasal mücadeleye karşı bazı alternatiflerin çevreye sağlayacağı etkiler
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Ödev2%1
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142256
Ödev2318
Ara Sınav1415
Dönem Sonu Sınavı1516
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
1
3
3
1
1
4
3
1
1
1
1
OÇ-2
1
3
3
1
1
4
3
1
1
1
1
OÇ-3
1
3
3
1
1
4
3
1
1
1
1
OÇ-4
1
3
3
1
1
4
3
1
1
1
1
OÇ-5
1
3
3
1
1
4
3
1
1
1
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026