Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Türk Mutfağı
Ders Kodu: TUİ441
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri. Eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması. Günümüze ait Türk Yerel mutfak özelliklerinin uygulamalı olarak çalışılması. Dünya mutfağının incelenmesi ve önemli özelliklerinin araştırılması.

Özet İçerik

Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri. Eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması. Günümüze ait Türk Yerel mutfak özelliklerinin uygulamalı olarak çalışılması. Dünya mutfağının incelenmesi ve önemli özelliklerinin araştırılmasını öğretmektir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Erdem BAYDENİZ
Öğrenme Çıktıları
1.1. Yiyecek içecek endüstrisini tanır.
2.2. Yiyecek içecek endüstrisinde yönetim ve organizasyon yapısını kavrar.
3.3. Yiyecek içecek işletmelerinde fizibilite analizlerini öğrenir.
4.4. Menü türleri ve hazırlama konusunu kavrar.
5.5. Yiyecek içecek işletmelerinde hijyen ve sanitasyon konusunda bilgi edinir.
6.6. Yiyecek içecek servisi konusunda genel bilgi sahibi olur.
7.7. Yiyecek içecek işletmelerinde satın alma ve maliyet kontrolünü kavrar.
8.8. Yiyecek içecek işletmelerinde mutfak yönetimini öğrenir.
9.9. Beslenme konusunda genel bilgi sahibi olur. Yiyecek içecek işletmelerinde pazarlama ve konukseverlik konularını kavrar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.1. M.E.B Modülleri
2.2. Cemal TÜRKKAN, Aşçılık
3.2. Cemal TÜRKKAN, Aşçılık
4.4. Aydın YILMAZ Mesleğimiz Aşçılık
5.La Rousse Gastronomige Çorbalar ve Fondlar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Türk Mutfağı Giriş
2. Hafta - Teorik
Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi
3. Hafta - Teorik
Türk Mutfağının Genel Özellikleri
4. Hafta - Teorik
Türk mutfağında yemek pişirme tekniği
5. Hafta - Teorik
Türk Yemeklerini Hazırlama-Pişirme Teknikleri
6. Hafta - Teorik
Türk Mutfağında Bulunan Yemek Grupları
7. Hafta - Teorik
Yemek kalitesine etki eden etmenler
8. Hafta - Teorik
Türk Mutfağının Beslenme ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi
9. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Sınav
10. Hafta - Teorik
Yöresel Mutfaklar
11. Hafta - Teorik
Türk Mutfağında Hoşaflar, Kompostolar ve Turşular
12. Hafta - Teorik
Türk Mutfağında Hamur işi Tatlılar
13. Hafta - Teorik
Türk Mutfağında Sütlü Tatlılar ve Helvalar
14. Hafta - Teorik
Türk Mutfağının Beslenme ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140456
Uygulamalı Ders100110
Ödev2024
Dönem Ödevi1011
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)73
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
OÇ-1
3
3
4
4
3
3
1
5
2
3
3
4
4
3
3
OÇ-2
3
3
4
4
3
3
1
5
2
3
3
4
4
3
3
OÇ-3
3
3
4
4
3
3
1
5
2
3
3
4
4
3
3
OÇ-4
3
3
4
4
3
3
1
5
2
3
3
4
4
3
3
OÇ-5
3
3
4
4
3
3
1
5
2
3
3
4
4
3
3
OÇ-6
3
3
4
4
3
3
1
5
2
3
3
4
4
3
3
OÇ-7
3
3
4
4
3
3
1
5
2
3
3
5
3
3
3
OÇ-8
3
3
4
4
3
3
1
5
2
3
3
5
3
3
3
OÇ-9
3
3
4
4
3
3
1
5
2
3
3
5
3
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026