Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kalite Yönetim Sistemleri
Ders Kodu: TUİ210
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Turizm işletmelerinde tüm süreçlerin yönetilmesinde, kalite olgusunun tarihsel gelişimini ve bu işletmelerin karşılaşabileceği problemlerine çözüm sunabilecek kalite yönetim yöntem, teknik ve modellerini öğrenmek ve uygulamak.

Özet İçerik

Kalite Yönetim Sistemleri dersi, turizm işletmelerinde kalite kavramının tarihsel gelişimini ve işletme problemlerine çözüm sunacak kalite yöntem, teknik ve modellerini öğretmeyi amaçlar. Ders, kalite kavramının evrimi ve kalite yönetiminin tarihçesi ile başlar. Ardından, kalite yönetim sistemlerinin (QMS) temel prensipleri ve ISO 9001 gibi ilgili standartlar ele alınır. Toplam Kalite Yönetimi (TKY), Kaizen, Altı Sigma, Lean Yönetim ve Benchmarking gibi kalite yönetim teknikleri ve araçları incelenir. Ayrıca, turizm sektöründeki konaklama, yiyecek-içecek ve seyahat acenteleri gibi farklı alanlarda kalite yönetimi uygulamaları ve hizmet kalitesinin ölçülmesi üzerinde durulur. Dersin devamında, kalite denetimi ve sürekli iyileştirme süreçleri, müşteri memnuniyeti ölçüm teknikleri, geri bildirim ve şikayet yönetimi konuları işlenir. Müşteri odaklılık, proses odaklılık, liderlik ve çalışan katılımı gibi güncel kalite yönetimi yaklaşımları da ele alınır. Kalite yönetim yöntemlerinin işletme problemlerinin çözümüne katkıları ve problem çözme teknikleri ile ilgili vaka çalışmaları yapılır. Son olarak, gerçek yaşam örnekleri ve uygulamalı projeler aracılığıyla kalite yönetimi projeleri planlanır ve uygulanır. Dersin sonunda, öğrenciler kalite yönetim sistemlerini anlama ve uygulama becerisi kazanır, turizm işletmelerinde kalite süreçlerini geliştirebilir ve kalite araçlarını kullanarak işletme problemlerini çözebilir. Ayrıca, sürekli iyileştirme ve müşteri memnuniyeti odaklı bir yaklaşım geliştirmeleri hedeflenir. Bu ders, öğrencilere teorik bilgi ve pratik beceriler kazandırmayı amaçlamaktadır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Erdem BAYDENİZ
Öğrenme Çıktıları
1.Turizm işletmelerinde kalite yönetim sistemi kavramını bilir.
2.Kalite yönetim sistemi süreçlerini bilir
3.Japon kalite sistemlerini öğrenmek
4.Organizasyonel açıdan kalite yönetim sistemini modelleyebilir ve analiz edebilir
5.Kalite standartları belirleme ve sürdürme hakkında bilgi sahibi olmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Kalite Yönetimi ve Planlaması - Ekin Basım Yayın
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Giriş ve Temel Kavramlar
1. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
2. Hafta - Teorik
Yönetim Sistemlerinin Temelleri
2. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
3. Hafta - Teorik
Toplam Kalite Yönetimi (TKY)
3. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
4. Hafta - Teorik
Sürekli İyileştirme ve Kaizen
4. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
5. Hafta - Teorik
Altı Sigma ve Lean Yönetim
5. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
6. Hafta - Teorik
Kalite geliştirme araç ve yöntemleri
6. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
7. Hafta - Teorik
Turizmde kalite ve hizmet kalitesi
7. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
8. Hafta - Teorik
Ağırlama hizmetlerinde hizmet kalitesi değerlendirmesi
8. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
9. Hafta - Ara Sınav (Vize)
ara sınav
10. Hafta - Teorik
ISO 9001 Kalite yönetim sistemi
10. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
11. Hafta - Teorik
ISO 22000 Gıda güvenliği sistemi
11. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
12. Hafta - Teorik
ISO 14000 Çevre yönetim sistemleri
12. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
13. Hafta - Teorik
Mükemmellik ve Öz değerlendirme modelleri
13. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
14. Hafta - Teorik
Deming ve Malcolm Baldridge Ödülü
14. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
15. Hafta - Teorik
İşletme Problemleri ve Kalite Yönetimi
15. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141356
Ara Sınav1819
Dönem Sonu Sınavı1819
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)74
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
OÇ-1
4
4
3
5
3
5
4
5
4
4
5
1
1
5
4
OÇ-2
4
4
3
5
3
5
4
5
4
4
5
2
5
5
4
OÇ-3
4
4
3
5
4
4
3
5
5
4
4
3
5
3
3
OÇ-4
3
5
4
4
5
4
5
5
3
5
3
1
1
3
4
OÇ-5
4
4
5
4
5
4
5
5
4
3
3
1
1
4
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026