Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
İçecek Bilimi
Ders Kodu: TUİ202
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Turizm işletmelerinde konuklara sunulan Alkollü ve alkosüz İçeceklerin tanımı, tarihsel gelişimi, kaynağı, hazırlanması, sunum şekli hakkında temel bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Alkol içeren ve içermeyen içeceklerin tanımı, kökeni, tarihsel gelişimi, üretim süreci, hazırlanıp sunulması.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mehtap YÜCEL GÜNGÖR
Öğrenme Çıktıları
1.Turizm işletmelerinde içecek servisinin yapıldığı işletme türlerini ve organigramını bilir
2.İçecek türlerini bilir
3.İçeceklerin etimolojik kökeni, hazırlanma süreçleri, nasıl servis edileceğini bilir
4.İçeceklerin kültürel kökeni hakkında bilgi sahibi olur
5.İçeceklerin maliyetleri hakkında bilgi sahibi olur
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Yiyecek ve İçecek Yönetimi (Kurtuluş Karamustafa)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
İçecek servisi yapan işletme türleri ve organigramı
1. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
2. Hafta - Teorik
Alkollü ve alkolsüz hazırlanan içecek türleri
2. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
3. Hafta - Teorik
Garnitür( yanlık) çeşitleri, hazırlanması ve sunulması
3. Hafta - Ara Sınav (Vize)
okuma
4. Hafta - Teorik
Çay bitkisi türleri, tarihsel gelişimi, hazırlanması ve servisi
4. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
5. Hafta - Teorik
Kahve bitkisi türleri, tarihsel gelişimi, hazırlanması ve servisi
5. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
6. Hafta - Teorik
Şerbet türleri, tarihsel gelişimi, hazırlanması ve servisi
6. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
7. Hafta - Teorik
Aperatif içecek türleri, tarihsel gelişimi, hazırlanması ve servisi
7. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
8. Hafta - Teorik
Likör ve şarap türleri, tarihsel gelişimi, hazırlanması ve servisi
8. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
9. Hafta - Teorik
Tekila türleri, tarihsel gelişimi, hazırlanması ve servisi
10. Hafta - Teorik
Bira türleri, tarihsel gelişimi, hazırlanması ve servisi
10. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
11. Hafta - Teorik
Rakı türleri, tarihsel gelişimi, hazırlanması ve servisi
11. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
12. Hafta - Teorik
Whisky türleri, tarihsel gelişimi, hazırlanması ve servisi
12. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
13. Hafta - Teorik
Votka türleri, tarihsel gelişimi, hazırlanması ve servisi
13. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
14. Hafta - Teorik
Cin, Rom türleri, tarihsel gelişimi, hazırlanması ve servisi
14. Hafta - Ön Hazırlık
okuma
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140342
Okuma141014
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı1718
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)72
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
OÇ-1
4
4
3
5
3
5
4
5
4
4
5
4
1
5
1
OÇ-2
4
4
3
5
3
5
4
5
4
4
5
4
1
5
1
OÇ-3
4
4
3
5
3
5
4
5
4
4
5
4
1
5
1
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026