Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Mutfak Bilgisi
Ders Kodu: TUİ211
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri. Eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması. Günümüze ait Türk Yerel mutfak özelliklerinin uygulamalı olarak çalışılması. Dünya mutfağının incelenmesi ve önemli özelliklerinin araştırılması.

Özet İçerik

Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri. Eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması. Günümüze ait Türk Yerel mutfak özelliklerinin uygulamalı olarak çalışılması. Dünya mutfağının incelenmesi ve önemli özelliklerinin öğretilmesidir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ozan GÜNGÖR
Öğrenme Çıktıları
1.Yiyecek içecek endüstrisini tanır.
2.Yiyecek içecek endüstrisinde yönetim ve organizasyon yapısını kavrar.
3.Yiyecek içecek işletmelerinde fizibilite analizlerini öğrenir.
4.Menü türleri ve hazırlama konusunu kavrar.
5.Menünün bir yönetim aracı olarak değerlendirilmesini kavramak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Dünya Mutfakları Atlası,Gilles FUMAY-Olivier ETCHEVERRIA
2.Tarih boyunca yemek kültürü Murat BELGE
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Mutfak Bilgisi, Mutfağın yerleşim ve düzenlemesi
2. Hafta - Teorik
Mutfağın havalandırma, ışılandırma ve su sistemi
3. Hafta - Teorik
Mutfağın bölümleri
4. Hafta - Teorik
Mutfağın bölümleri
5. Hafta - Teorik
Mutfak ve restaurant ilişkisi
6. Hafta - Teorik
Gıda üretim yerlerinde uyulması gereken kurallar.
7. Hafta - Teorik
Mutfak sanitasyonu
8. Hafta - Teorik
Mutfak organizasyon yapısı ve personel kıyafetleri
9. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara Sınav
10. Hafta - Teorik
Mutfak kazaları
11. Hafta - Teorik
Mutfak araç ve gereçleri
12. Hafta - Teorik
Mönü planlama
13. Hafta - Teorik
Yemek maliyet kontrolü
14. Hafta - Teorik
Yemek maliyet fiyatının hesaplanması
15. Hafta - Teorik
Yemek maliyet fiyatının hesaplanması
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ödev62012
Ara Sınav1819
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)74
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
OÇ-1
3
3
4
3
3
1
5
5
3
1
5
2
2
5
1
OÇ-2
3
3
4
3
3
1
5
5
3
1
5
2
2
5
1
OÇ-3
3
3
4
3
3
1
5
5
3
1
5
2
2
5
1
OÇ-4
3
3
4
3
3
1
5
5
3
1
5
2
2
5
1
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026