Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yiyecek İçecek Servisi
Ders Kodu: TUİ203
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Konaklama işletmeleri içinde veya bağımsız olarak kurulan yiyecek ve içecek işletmelerinde işletme içinde yiyecek ve içeceği belirli kurallara bağlı kalarak ve uygun malzemelerle sunma işine denilen yiyecek ve içecek servisi hakkında teorik ve uygulamalı olarak verilen bilgilerle öğrencilerin bilişsel hedeflere ulaşması ve daha donanımlı olmalarını sağlamaktır.

Özet İçerik

Konaklama işletmeleri içinde veya bağımsız olarak kurulan yiyecek ve içecek işletmelerinde işletme içinde yiyecek ve içeceği belirli kurallara bağlı kalarak ve uygun malzemelerle sunma işine denilen yiyecek ve içecek servisi hakkında teorik ve uygulamalı olarak verilen bilgi vermektir

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Erdem BAYDENİZ
Öğrenme Çıktıları
1.Yiyecek içecek endüstrisini tanır.
2.Yiyecek içecek endüstrisinde yönetim ve organizasyon yapısını kavrar.
3.Yiyecek içecek servisinin değişik türlerini görür.
4.Taşıma ve temek servis tekniklerini bilir.
5.Sektördeki öncü kuruluşları tanır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Yiyecek İçecek Yönetimi (Kurtıuluş Karamustafa) - Detay Yayıncılık
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Yiyecek ve İçecek servisinin amaçları, Yiyecek ve İçecek servisinin kapsamı, Yiyecek ve İçecek servisinin Önemi, Genel olarak bir konaklama işletmesi yiyecek- içecek bölümleri, Özelliklerine göre Restaurantlar, Fransız Otelciliğinde Personelin Kademeleri, Amerikan Otelciliğinde Personelin Kademelendirilmesi, Diğer Servis Personeli.
2. Hafta - Teorik
Yiyecek ve içecek servisi bölümünde iş güvenliği ve güvenli çalışma yöntemleri, Kişisel sağlığa uygunluk, gıda ve malzeme hijyeni
3. Hafta - Teorik
Taşıma ve temek servis teknikleri, Serviste kullanılan malzemelerin temizliği, düzenlenmesi (Cam, metal, porselen ve kumaş malzemeler)
4. Hafta - Teorik
Yiyecek ve içecek servisine hazırlık, Kuver çeşitleri (alakart, tabldot, banket, büfe ve diğerleri)
5. Hafta - Teorik
Servis yöntemleri (Rus, İngiliz, Fransız, Amerikan ve diğerleri)
6. Hafta - Teorik
Menüler, çeşitleri ve menü düzenlemesi, Konuğa servis
7. Hafta - Teorik
Yiyeceklerle servis edilen soslar ve çeşitleri, Özellik isteyen yiyeceklerin servisleri
8. Hafta - Teorik
Kahvaltı çeşitleri ve oda servisi
9. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara Sınav
10. Hafta - Teorik
İçecekler ve İçecek servisi, Alkolsüz içecekler (sıcak ve soğuk içecekler)
11. Hafta - Teorik
İçecekler ve İçecek servisi, Alkollü ve yüksek alkollü içecekler
12. Hafta - Teorik
Şaraplar, köpüklü şaraplar ve alkolle güçlendirilmiş şaraplar, yiyecek içecek uyumu
13. Hafta - Teorik
Bar bilgisi, Barlar, çeşitleri ve barda kullanılan malzemeler.
14. Hafta - Teorik
Barların açılış ve kapanışında yapılacak işler.
15. Hafta - Teorik
Kokteyl hazırlama teknikleri ve bazı kokteyller.
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ödev26012
Ara Sınav1819
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)74
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
OÇ-1
3
4
3
1
3
1
3
3
1
3
3
2
2
5
1
OÇ-2
3
4
3
1
3
1
3
3
1
3
3
2
2
5
1
OÇ-3
3
4
3
1
3
1
3
3
1
3
3
2
2
5
1
OÇ-4
3
4
3
1
3
1
3
3
1
3
3
2
2
5
1
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026