Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Genel Beslenme
Ders Kodu: FRB217
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin,vitamin ve minerallerin kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu, enerji metabolizması, su ve elektrolitlerin vücut çalışmasındaki önemi, özel durumlarda beslenme, besin gruplarında yer alan besinlerin sağlıklı beslenmedeki önemi anlatılarak, değerlendirilecektir.

Özet İçerik

Makro ve mikro besin öğelerinin sağlıklı beslenmedeki önemi, yapısı, özellikleri, sınıflandırması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksisiteleri. Özel durumlarda beslenme ve besin gruplarında yer alan besinlerin tanımlanmasıdır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ayçıl ÖZTURAN ŞİRİN
Öğrenme Çıktıları
1.Enerji ve makrobesin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar.
2.Besinleri enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirir.
3.Su ve elektrolitlerin vücut çalışmasındaki önemini öğrenir.
4.Vitamin ve minerallerin insan beslenmesindeki önemini kavrar.
5.Vitamin ve mineral içerikleri yönünden besinleri değerlendirir.
6.Besin öğesi kaybını önleyecek besin hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini öğrenir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Baysal, A. (2009). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 12.Baskı, Ankara.
2.Berdarier, C.D. (2002). Handbook of NutritionandFood (Edby), CRC Press.
3.Sharlin J.,Edelstein S. (2011). Life CycleNutrition, JonesandBarlettPublishers (USA)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Beslenmenin Önemi
2. Hafta - Teorik
Karbonhidratlar-Posa
3. Hafta - Teorik
Lipidler
4. Hafta - Teorik
Proteinler
5. Hafta - Teorik
Enerji Metabolizması-Su
6. Hafta - Teorik
Mineraller (Sodyum, Potasyum, Klor, Kalsiyum, Flor)
7. Hafta - Teorik
Mineraller ( Magnezyum, Demir, Bakır, Çinko, İyot Vd)
8. Hafta - Teorik
Yağda Eriyen Vitaminler (ADEK Vitaminleri) (ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Suda Eriyen vitaminler ( Pantotenik Asit, Biotin, Kolin, C vitamini)
10. Hafta - Teorik
Suda Eriyen Vitaminler (Tiamin, Riboflavin, Niasin, B6, B12,Folic acid)
11. Hafta - Teorik
Besin Grupları
12. Hafta - Teorik
Besin Grupları
13. Hafta - Teorik
Özel Durumlarda Beslenme
14. Hafta - Teorik
Özel Durumlarda Beslenme
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141128
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
2
2
2
2
5
5
2
OÇ-2
2
2
2
2
5
5
2
OÇ-3
2
2
2
2
5
5
2
OÇ-4
2
2
2
2
5
5
2
OÇ-5
2
2
2
2
5
5
2
OÇ-6
2
2
2
2
5
5
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026