
| Ders Kodu | : ZTM509 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Meyve, üzümsü meyve ve sebze ana başlıklarıyla incelenen bahçe bitkilerinin hasadında etkili parametrelerle, bu ürünlerin temel hasat ilkeleri konularında bilgi kazandırılmasını sağlamaktır.
Bağ ve Bahçe Ürünlerinin Biyolojik Özellikleri. Mekanik Hasat ve İlkeleri. Silkeleme Parametreleri. Yardımcı Hasat Ekipmanları, Sarsıcılar. Kelepçeler, Tutma Platformları, Yerden Meyve Toplama Makinaları. Narenciye, Çilek, Çalı Tipi Üzümsü Meyvelerin Hasat Mekanizasyonu. Hasat Maliyeti, Kayıplar, Zedelenmeler ve Ürün Niteliği. Sebze Hasat Mekanizasyon İlkeleri, Yardımcı Araçlarla Hasat, Yarı Mekanize Hasat. Lahana, Marul, Yeşil Fasulye, Yeşil Bezelye, Hıyar, Domates ve Biberin Hasat İlkeleri. Soğanlı ve Köklü Sebzelerin Hasat İlkeleri.