Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yaşlı Bakımında Temel Beslenme Prensipleri
Ders Kodu: YSB503
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Yaşlı bakımında temel beslenme prensiplerini öğretmek

Özet İçerik

Yaşlılıkta genel beslenme ilkeleri ve önemi, beslenmenin değerlendirilmesi, beslenme bozukluğuna ilişkin yakınma ve bulgular, beslenme yetersizliğinin saptanması, yaşlılarda beslenmeyi etkileyen kronik hastalıklarda beslenme yönetimi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Serdal ÖĞÜT
Öğrenme Çıktıları
1.Yaşlılıkta genel beslenme ilkeleri ve önemini bilme
2.Yaşlılarda beslenme durumunu değerlendirebilme
3.Beslenme bozukluğuna ilişkin yakınma ve bulguları bilme
4.Besinlerin saklanması ve gıda güvenliği konusunda bilgi sahibi olma
5.Yaşlılarda beslenmeyi etkileyen kronik hastalıklarda beslenme yönetimi bilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Bilgili N, Kitiş Y. Yaşlılık ve Yaşlı Sağlığı. Vize Yayıncılık. 2018, Ankara.
2.Reed J., Clarke C. L., Macfarlane A. (2015). Yaşlı Bakımı Hemşireliği (Prof. Dr. Ayfer Karadakovan, Çev.). 1. Baskı, Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık.
3.Altındiş M. Yaşlılarda Güncel Sağlık Sorunları ve Bakımı. İstanbul Tıp Kitabevi. 2013, İstanbul
4.Bibek Ray, Arun Bhunia, Temel Gıda Mikrobiyolojsi, Nobel Akademik Yayıncılık, 2016
5.Kutluay, TM. Temel Beslenme ve Diyetetik. Güneş Tıp Kitapları, Ankara, 2015.
6.Baysal, A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, Beslenme ve Diyetetik Dizisi:10. Ankara, 2014
7.Advanced Nutrition and Human Metabolism, Sareen S. Gropper, Jack L. Smith, Wadsworth Publishing; 5th edition (February 14, 2008)
8.Beslenme Biyokimyası,. M.Aksoy, Hatiboğlu yayınları, 2008
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Beslenmeye genel bakış
2. Hafta - Teorik
Yaşlılıkta genel beslenme ilkeleri ve önemi
3. Hafta - Teorik
Temel besin ögeleri, besin çeşitleri
4. Hafta - Teorik
Beslenmenin değerlendirilmesi
5. Hafta - Teorik
Sağlıklı besin hazırlama, besinlerin saklanması, gıda güvenliği
6. Hafta - Teorik
Yaşlılarda enteral ve parenteral beslenme
7. Hafta - Teorik
Sağlıklı içme ve kullanma suyu
8. Hafta - Teorik
Beslenme bozukluğuna ilişkin yakınma ve bulgular (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Beslenme yetersizliğinin saptanması
10. Hafta - Teorik
Yutma bozukluğu olan yaşlı bireylerde beslenme
11. Hafta - Teorik
Yutma bozukluğu olan yaşlı bireylerde beslenme
12. Hafta - Teorik
Demansta beslenme
13. Hafta - Teorik
Yaşlılarda beslenmeyi etkileyen kronik hastalıklarda beslenme yönetimi
14. Hafta - Teorik
Yaşlılarda beslenmeyi etkileyen kronik hastalıklarda beslenme yönetimi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143042
Ödev210224
Seminer1527
Bireysel Çalışma153045
Ara Sınav138240
Dönem Sonu Sınavı138240
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)198
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
4
4
4
4
4
OÇ-2
4
4
4
4
4
OÇ-3
4
4
4
4
4
OÇ-4
4
4
4
4
4
OÇ-5
4
4
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026