Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Mutfak, Çevre ve Sürdürebilirlik
Ders Kodu: GAST520
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

öğrencilere daha sonraki öğrenim ve iş hayatlarında kendilerine gerekli olacak temel çevre ve sürdürülebilirlik bilgilerini ayrıntılarıyla öğretmektir.

Özet İçerik

Öğrencilerin öğrenimleri sonunda edindikleri çevre ve sürdürülebilirlik doğrultusunda turizmin ve özellikle yiyecek içecek bölümlerinde sürdürülebilirlik ve çevre ilişkisini kurma becerilerine sahip olabilmeleri hedeflenmiştir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Elvan KESER
Öğrenme Çıktıları
1.Genel anlamda sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir turizm hakkında bilgi edinir.
2.Çevre ve çevresel etki hakkında bilgi edinir
3.Çevre ve sürdürülebilirlik ile ilişkili olarak yeşil nesil restoranlar hakkında bilgi edinir.
4.Çevre ve sürdürülebilirlik ile ilişkili olarak yeşil nesil restoranlar hakkında bilgi edinir.
5.Çevre ve çevresel etki hakkında bilgi edinir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Sürdürülebilir Turizm Kavramlar Uygulamalar / Metin Kozak
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Sürdürülebilirlik tanım ve gelişimi (1972 Stockholm Konferansı, 1987 Brundland Raporu, 1992 Rio World Summit ve Agenda 21)
2. Hafta - Teorik
Sürdürülebilir turizmin ilkeleri – amaçları – faydaları
3. Hafta - Teorik
Sürdürülebilir turizmin boyutları (Ekonomik, Sosyal, Çevresel, Kültürel)
4. Hafta - Teorik
Sürdürülebilir turizmin aktörleri
5. Hafta - Teorik
Sürdürülebilir turizm planlaması ve ilkeleri
6. Hafta - Teorik
Yiyecek içecek işletmelerinde sürdürülebilirlik – çevresel boyut
7. Hafta - Teorik
Yiyecek içecek işletmelerinde yeşil nesil restoran işletmeciliği ve uygulamalar
8. Hafta - Teorik
Yeşil nesil restoran sertifikasyon
9. Hafta - Teorik
Yeşil nesil restoranlar tüketici deneyimi
10. Hafta - Teorik
Yeşil nesil restoranlar tüketici deneyimi
11. Hafta - Teorik
Sürdürülebilir yiyecek üretimi – ekolojik ayakizi – ekolojik vatandaşlık
12. Hafta - Teorik
Sürdürülebilir yiyecek üretimi – ekolojik ayakizi – ekolojik vatandaşlık
13. Hafta - Teorik
Sürdürülebilir yiyecek tüketimi – tüketici ve üretici bakışı
14. Hafta - Teorik
İklim değişikliği ve gıda sektörü yansımaları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143384
Ara Sınav115217
Dönem Sonu Sınavı120222
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)123
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
5
4
5
5
OÇ-2
5
5
4
4
OÇ-3
4
4
5
5
OÇ-4
5
4
4
4
OÇ-5
5
5
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026