Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yiyecek-İçecek Sektöründe Uluslararası Yeni Trendler
Ders Kodu: GAST521
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

Yiyecek İçecek Endüstrisi ile ilgili temel kavramların ve yaklaşımların, yiyecek içecek endüstrisinde meydana gelen değişiklikler ve yeniliklerin öğrenilmesini amaçlamaktadır.

Özet İçerik

Fast food Akımı, Slow food akımı, Franchising, temalı restoran ve bar kavramları, hızlı-rahat restoranlar, başarı hikayeleri, gıda güvenliği, kent mutfağı ve mutfak kültürü değerlendirilmesi, gastronomik kültürel mirasın yeniden icadı, Yiyecek stilistliği ve fotoğrafçılığı, yenilebilir çiçekler, moleküler gastronomi, gastronomi ile ilgili filmler

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Elvan KESER
Öğrenme Çıktıları
1.Yiyecek İçecek Endüstrisi ile ilgili temel kavramları ve yaklaşımları bilir
2.Restoranlarla ilgili yeni kavramları ve trendleri bilir
3.Gıda güvenliği ve yaklaşımlarını bilir
4.Gastronomi ile ilgili kavramları ve yeni yaklaşımları bilir
5.Gastronomi turizmi hakkında bilgi sahibi olmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler , Osman N. Özdoğan
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Fast Food Akımı
2. Hafta - Teorik
Slow Food Akımı
3. Hafta - Teorik
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Franchising ve Başarı Hikayeleri
4. Hafta - Teorik
Yeme Ortamı ve Etkileri
5. Hafta - Teorik
Temalı Restoran ve Barlar
6. Hafta - Teorik
Hızlı-Rahat Restoranlar
7. Hafta - Teorik
Dünyanın En İyi Restoranları ve Başarı Hikayeleri
8. Hafta - Teorik
Gıda Güvenliği ve Yeni Yaklaşımlar
9. Hafta - Teorik
Gıda Güvenliği ve Yeni Yaklaşımlar
10. Hafta - Teorik
Kent Mutfağı ve Mutfak Kültürü
11. Hafta - Teorik
Gastronomik Kültürel Mirasın Yeniden İcadı: Ekolojik Gıda ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kullanımı
12. Hafta - Teorik
Yenilebilir Çiçekler
13. Hafta - Teorik
Moleküler Gastronomi
14. Hafta - Teorik
Gastronomiyi Konu Alan Filmler
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders163396
Ara Sınav115217
Dönem Sonu Sınavı115217
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)130
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
5
5
5
5
OÇ-2
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026