
| Ders Kodu | : GMP507 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Bu dersin amacı, gıda proseslerinin tasarımıyla ilişkili ölçme ve hesaplamaya dayalı çeşitli yöntemlerin irdelenmesidir.
Gıdaların mühendislik özellikleri dersi; gıdaların fiziksel (kütle, hacim, alan, reolojik, mikroyapı) özellikleri, termal ve termodinamik özellikleri, kütle aktarımı özellikleri, membran ayırma prosesinde fizikokimyasal özellikleri, elektriksel özellikleri, ultrases özellikleri, optik özellikleri ile bunların yeni ölçüm tekniklerini kapsayan bir derstir.
| Prof. Dr. Hilal ŞAHİN NADEEM |
| 1. | Gıda mühendisliğinde kullanılan tanımları ve terimleri kavrar |
| 2. | Farklı koşullarda gıdaların mühendislik özelliklerini bilir |
| 3. | Tasarım ve problem çözme amaçlı özellikleri hesaplar |
| 4. | Veri özelliklerini uygulama yoluyla gıda mühendisliği problemlerini analiz eder ve çözer. |
| 5. | Gıdaların fiziksel özelikleri hakkında bilgi sahibi olur. |
| 1. | Engineering properties of foods, Edited by M.A. Rao, Syed S. H. Rizvi, Ashim K. Datta, Jasim Ahmed, 2014, CRC Press. |
| 2. | Physical properties of foods: novel measurement techniques and applications, Edited by Ignacio Arana, 2012, CRC Press |
| 3. | Serpil Sahin, and Sumnu. Physical properties of Foods. Springer Science + Business Media LLC, USA. 2006. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %20 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Ödev | 2 | %20 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 2 | 3 | 70 |
| Ödev | 2 | 28 | 2 | 60 |
| Ara Sınav | 1 | 29 | 1 | 30 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 39 | 1 | 40 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 200 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | |
OÇ-1 | 5 | 4 | 1 | 1 | |
OÇ-2 | 4 | 4 | 5 | ||
OÇ-3 | 4 | 4 | 5 | ||
OÇ-4 | 5 | ||||
OÇ-5 | 5 | ||||