Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıdaların Mühendislik Özellikleri
Ders Kodu: GMP507
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu dersin amacı, gıda proseslerinin tasarımıyla ilişkili ölçme ve hesaplamaya dayalı çeşitli yöntemlerin irdelenmesidir.

Özet İçerik

Gıdaların mühendislik özellikleri dersi; gıdaların fiziksel (kütle, hacim, alan, reolojik, mikroyapı) özellikleri, termal ve termodinamik özellikleri, kütle aktarımı özellikleri, membran ayırma prosesinde fizikokimyasal özellikleri, elektriksel özellikleri, ultrases özellikleri, optik özellikleri ile bunların yeni ölçüm tekniklerini kapsayan bir derstir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Hilal ŞAHİN NADEEM
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda mühendisliğinde kullanılan tanımları ve terimleri kavrar
2.Farklı koşullarda gıdaların mühendislik özelliklerini bilir
3.Tasarım ve problem çözme amaçlı özellikleri hesaplar
4.Veri özelliklerini uygulama yoluyla gıda mühendisliği problemlerini analiz eder ve çözer.
5.Gıdaların fiziksel özelikleri hakkında bilgi sahibi olur.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Engineering properties of foods, Edited by M.A. Rao, Syed S. H. Rizvi, Ashim K. Datta, Jasim Ahmed, 2014, CRC Press.
2.Physical properties of foods: novel measurement techniques and applications, Edited by Ignacio Arana, 2012, CRC Press
3.Serpil Sahin, and Sumnu. Physical properties of Foods. Springer Science + Business Media LLC, USA. 2006.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıdaların kütle, hacim, alan ilişkili özellikleri
2. Hafta - Teorik
Gıdalarda mikroyapı analizi
3. Hafta - Teorik
Gıdaların tekstürel ve reolojik özellikleri
4. Hafta - Teorik
Gıdaların optik özellikleri
5. Hafta - Teorik
Gıdaların ısıl özellikleri
6. Hafta - Teorik
Gıdaların elektriksel özellikleri
7. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Gıdalarda kütle aktarım özellikleri
8. Hafta - Teorik
Kurutmada gıdaların termodinamik özellikleri
9. Hafta - Teorik
Membran ayırma işlemlerinde gıdaların fizikokimyasal ve mühendislik özellikleri
10. Hafta - Teorik
Gıdaların dielektrik özellikleri
11. Hafta - Teorik
Gıdaların ultrases özellikleri
12. Hafta - Teorik
Isıl işlemlerde biyokimyasal ve mikrobiyolojik kinetik
13. Hafta - Teorik
Meyve ve sebzelerin gaz değişim özellikleri
14. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Gıdaların fiziksel özelliklerinin yeni tekniklerle ölçümü
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%20
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Ödev2%20
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142370
Ödev228260
Ara Sınav129130
Dönem Sonu Sınavı139140
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
5
4
1
1
OÇ-2
4
4
5
OÇ-3
4
4
5
OÇ-4
5
OÇ-5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026