Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yeni Gıda İşleme Teknolojileri
Ders Kodu: GMP511
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu dersin amacı gıda endüstrisinde mevcut problemlerin çözümünde yenilikçi alternatif gıda işleme yöntemlerinin tanıtılması ve bu yeni yöntemlerin özgün gıda ürünleri geliştirmedeki etkinliğinin tartışılmasıdır.

Özet İçerik

Bu ders, temel yöntemleri baz alarak yeni gıda işleme ve muhafaza teknolojilerini kapsar. Dersin içeriği, termal teknolojiler (ısıl işlemler, aseptik işleme, ohmik ısıtma, mikrodalga/radyo frekansı ile işleme vb.), ısıl olmayan teknolojiler (yüksek basınç uygulaması, vurgulu elektrik alan ve ışık uygulamaları, manyetik alan, ultrases vb.), süperkritik akışkan ekstraksiyonu ve gıda endüstrisinde yapay zeka konularını kapsamaktadır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Aslı ZUNGUR BASTIOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda işlemede ileri teknoloji eğilimlerini tanır.
2.Geliştirilen yeni tekniklerin mevcutta kullanılan gıda işleme tekniklerine üstünlüklerini ve dezavantajlarını bilir.
3.Gıda işleme tekniğindeki yeni gelişmeleri izleyebilir ve mevcut tekniklerle karşılaştırabilir.
4.İhtiyaca uygun gıda işleme tekniğini seçer ve kullanır.
5. Gıda işlemede kullanılan yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olur.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Novel Food Processing Technologies, Edited by Gustavo V. Barbosa- Cánovas, María S. Tapia, M. Pilar Cano, CRC Press, 2005.
2.Emerging Technologies for Food Processing, Edited by Da-Wen Sun, Elsevier Academic Press, Amsterdam, 2006.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıdaların Muhafaza İlkeleri
2. Hafta - Teorik
Gıda işlemede ısıl olmayan teknolojiler
3. Hafta - Teorik
Gıda ışınlama (UV, gama, X-ışınları)
4. Hafta - Teorik
Vurgulu elektrik alan uygulamaları
5. Hafta - Teorik
Vurgulu ışık uygulamaları
6. Hafta - Teorik
Gıdaların yüksek basınçla işlenmesinde yenilikler
7. Hafta - Teorik
Gıda işlemede güncel mikrodalga uygulamaları
8. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde ultrases uygulamaları
9. Hafta - Teorik
Ilımlı elektrik alan ve ohmik ısıtmada yenilikler
10. Hafta - Teorik
Gıda işlemede radyo frekans ısıtma
11. Hafta - Teorik
Salınımlı manyetik alan uygulamaları
12. Hafta - Teorik
Modifiye atmosfer paketleme ve aktif paketleme teknolojileri
13. Hafta - Teorik
Doğal gıda bileşenlerinin ekstraksiyonunda süperkritik akışkan
14. Hafta - Teorik
Yapay zekanın gıda endüstrisinde uygulamaları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%20
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Ödev1%10
Rapor1%10
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142370
Ödev128230
Bireysel Çalışma128230
Ara Sınav129130
Dönem Sonu Sınavı139140
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
3
3
2
2
3
OÇ-2
3
4
5
2
4
OÇ-3
3
4
5
2
4
OÇ-4
3
3
5
2
3
OÇ-5
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026