
| Ders Kodu | : GMP511 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Bu dersin amacı gıda endüstrisinde mevcut problemlerin çözümünde yenilikçi alternatif gıda işleme yöntemlerinin tanıtılması ve bu yeni yöntemlerin özgün gıda ürünleri geliştirmedeki etkinliğinin tartışılmasıdır.
Bu ders, temel yöntemleri baz alarak yeni gıda işleme ve muhafaza teknolojilerini kapsar. Dersin içeriği, termal teknolojiler (ısıl işlemler, aseptik işleme, ohmik ısıtma, mikrodalga/radyo frekansı ile işleme vb.), ısıl olmayan teknolojiler (yüksek basınç uygulaması, vurgulu elektrik alan ve ışık uygulamaları, manyetik alan, ultrases vb.), süperkritik akışkan ekstraksiyonu ve gıda endüstrisinde yapay zeka konularını kapsamaktadır.
| Dr. Öğr. Üyesi Aslı ZUNGUR BASTIOĞLU |
| 1. | Gıda işlemede ileri teknoloji eğilimlerini tanır. |
| 2. | Geliştirilen yeni tekniklerin mevcutta kullanılan gıda işleme tekniklerine üstünlüklerini ve dezavantajlarını bilir. |
| 3. | Gıda işleme tekniğindeki yeni gelişmeleri izleyebilir ve mevcut tekniklerle karşılaştırabilir. |
| 4. | İhtiyaca uygun gıda işleme tekniğini seçer ve kullanır. |
| 5. | Gıda işlemede kullanılan yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olur. |
| 1. | Novel Food Processing Technologies, Edited by Gustavo V. Barbosa- Cánovas, María S. Tapia, M. Pilar Cano, CRC Press, 2005. |
| 2. | Emerging Technologies for Food Processing, Edited by Da-Wen Sun, Elsevier Academic Press, Amsterdam, 2006. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %20 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Ödev | 1 | %10 |
| Rapor | 1 | %10 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 2 | 3 | 70 |
| Ödev | 1 | 28 | 2 | 30 |
| Bireysel Çalışma | 1 | 28 | 2 | 30 |
| Ara Sınav | 1 | 29 | 1 | 30 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 39 | 1 | 40 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 200 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | |
OÇ-1 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 |
OÇ-2 | 3 | 4 | 5 | 2 | 4 |
OÇ-3 | 3 | 4 | 5 | 2 | 4 |
OÇ-4 | 3 | 3 | 5 | 2 | 3 |
OÇ-5 | 1 | ||||