Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
İleri Gıda Mikrobiyolojisi
Ders Kodu: GMP518
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Dersin amacı Gıda mikrobiyolojisi alanındaki en son gelişmeleri ve yenilikleri temel konular üzerinden tartışmak ve değerlendirmektir.

Özet İçerik

Ders içeriği; Gıda ve mikroorganizma ilişkisi; Mikroorganizmaların istenmeyen etkileri; Mikroorganizmaların farklı gıda gruplarında etkileri; Mikroorganizmalar tarafından üretilen üretilen antimikrobiyal maddeler; Bakteriyosinler; Probiyotikler; Bakteri starter kültürleri ve işlevleri; Maya starter kültürleri ve işlevleri; Küf starter kültürleri ve işlevleri; Mikrobiyal gelişmenin önlenmesine yönelik yeni gelişmeler, prediktif mikrobiyoloji ve gıda güvenliğindeki önemi gibi konuları kapsar.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Çisem BULUT ALBAYRAK
Öğrenme Çıktıları
1.Gıdalarda bulunan temel mikroorganizma ve kaynaklarını tanıma
2.Gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmaları tanıma
3.Gıda Kaynaklı mikrobiyal hastalıkları öğrenme
4.Mikrobiyal gelişmenin önlenlenmesine dair yöntemler tanıma
5.Gıdaların mikrobiyolojik kalitelerini değerlendirme
6.Gıdaların mikrobiyolojik analizlerinde kullanılan yöntemleri tanıma
7.Prediktif mikrobiyolojinin gıda güvenliğindeki yerini anlaşılması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Food Microbiology, Adams, Martin Ray, Royal Society of Chemistry-Rsc ISBN:978085404284
2.Food Microbiology, an introduction. Thomas J. Montville and Karl R. Matthews
3.Erkmen and Bozoğlu. Food Microbiology I-II. 2008, 1 st ed. G.Ü.V. İlke Publishing, ISBN-978-605-5983-13-0
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Derse giriş
2. Hafta - Teorik
Gıda ve Mikroorganizma ilişkisi
3. Hafta - Teorik
Mikroorganizmaların proteince zengin gıda gruplarında gelişmeleri
4. Hafta - Teorik
Mikroorganizmaların yağca zengin gıda gruplarında gelişmeleri
5. Hafta - Teorik
Mikroorganizmaların karbonhidratça zengin gıda gruplarında gelişmeleri
6. Hafta - Teorik
Özel Gıda gruplarında mikroorganizmaların gelişmeleri
7. Hafta - Teorik
Starter kültür olarak kullanılan mikroorganizmalar
8. Hafta - Teorik
Starter kültürlerin özelllikleri ve üretimleri
9. Hafta - Teorik
Probiyotikler
10. Hafta - Teorik
Mikroorganizmalar tarafından üretilen antimikrobiyal maddeler
11. Hafta - Teorik
Bakteriyosinler
12. Hafta - Teorik
Yeni teknoljilerin gıdalarda mikroorganizma gelişmesine etkisi
13. Hafta - Teorik
Prediktif mikrobiyoloji
14. Hafta - Teorik
Son çalışmalar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders1493168
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı115116
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
5
4
2
4
4
OÇ-2
5
4
2
4
4
OÇ-3
5
4
2
4
4
OÇ-4
5
5
2
4
4
OÇ-5
5
4
2
4
4
OÇ-6
5
5
2
4
4
OÇ-7
5
5
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026