
| Ders Kodu | : GMP518 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Dersin amacı Gıda mikrobiyolojisi alanındaki en son gelişmeleri ve yenilikleri temel konular üzerinden tartışmak ve değerlendirmektir.
Ders içeriği; Gıda ve mikroorganizma ilişkisi; Mikroorganizmaların istenmeyen etkileri; Mikroorganizmaların farklı gıda gruplarında etkileri; Mikroorganizmalar tarafından üretilen üretilen antimikrobiyal maddeler; Bakteriyosinler; Probiyotikler; Bakteri starter kültürleri ve işlevleri; Maya starter kültürleri ve işlevleri; Küf starter kültürleri ve işlevleri; Mikrobiyal gelişmenin önlenmesine yönelik yeni gelişmeler, prediktif mikrobiyoloji ve gıda güvenliğindeki önemi gibi konuları kapsar.
| Doç. Dr. Çisem BULUT ALBAYRAK |
| 1. | Gıdalarda bulunan temel mikroorganizma ve kaynaklarını tanıma |
| 2. | Gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmaları tanıma |
| 3. | Gıda Kaynaklı mikrobiyal hastalıkları öğrenme |
| 4. | Mikrobiyal gelişmenin önlenlenmesine dair yöntemler tanıma |
| 5. | Gıdaların mikrobiyolojik kalitelerini değerlendirme |
| 6. | Gıdaların mikrobiyolojik analizlerinde kullanılan yöntemleri tanıma |
| 7. | Prediktif mikrobiyolojinin gıda güvenliğindeki yerini anlaşılması |
| 1. | Food Microbiology, Adams, Martin Ray, Royal Society of Chemistry-Rsc ISBN:978085404284 |
| 2. | Food Microbiology, an introduction. Thomas J. Montville and Karl R. Matthews |
| 3. | Erkmen and Bozoğlu. Food Microbiology I-II. 2008, 1 st ed. G.Ü.V. İlke Publishing, ISBN-978-605-5983-13-0 |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %30 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %70 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 9 | 3 | 168 |
| Ara Sınav | 1 | 15 | 1 | 16 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 15 | 1 | 16 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 200 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | |
OÇ-1 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 |
OÇ-2 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 |
OÇ-3 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 |
OÇ-4 | 5 | 5 | 2 | 4 | 4 |
OÇ-5 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 |
OÇ-6 | 5 | 5 | 2 | 4 | 4 |
OÇ-7 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 |