Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıdaların Reolojik Özellikleri
Ders Kodu: GMP529
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Dersin amacı gıdaların reolojik özelliklerini, ölçüm metotlarını açıklamak ve reolojik özelliklerin akıcı gıdaların momentum ve ısı aktarımı üzerine önemi konusunda bilgilendirmektir

Özet İçerik

Gıdaların reolojik özelliklerinin sınıflandırılması; Newton kuralına uyan ve uymayan gıdalar. Reolojik özelliklerin ölçüm yöntemleri. Reolojik özelliklerin momentum ve ısı aktarımında önemi. Momentum ve ısı aktarımında boyut analizi. Farklı reolojik özelliklere sahip akışkan gıdaların boru sistemlerinde akışı için hız profillerin çıkartılması ve basınç düşüşlerinin belirlenmesi. Örnek sistemler olarak ısı değiştirici ve karıştırmalı kazan sistemlerinde momentum ve ısı aktarımı analizleri, ısıl olmayan işlemlerde reolojik özelliklerin değişimi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Aslı ZUNGUR BASTIOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Reolojik özelliklerin belirlenmesi, ölçülmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibi olma
2.Reolojinin gıda mühendisliği açısından önemi konusunda bilgi edinilmesi
3.Reolojik ölçüm sonuçlarının matematiksel modeller kullanılarak analizi ve model uyumluluklarının belirlenmesi
4.Verilen bir süreç için reolojik özelliklerin belirlenmesi amacıyla deney tasarlayabilme, ölçüm alabilme, sonuçları yorumlayabilme
5.Araştırma ve ölçüm alınan konularda elde edilen sonuçların grup içinde sunumunun yapılabilmesi ve tartışma ortamına uyum sağlanması
6.Kaliteli üretim için gıda işleme basamaklarında reolojik özelliklerin etkili olduğunu kavrayarak, belirlenen sorunlar için çözüm getirebilmenin öğrenilmesi
7.Gıda endüstrisindeki güncel çalışmalar hakkında araştırma yapabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Steffe, J.F.S., 1996. “Rheological Methods in Food Process Engineering”
2.Heldman, D.R., Lund, D.B., Sabliov, C., 2007. “Handbook of Food Engineering”
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıdaların reolojik özelliklerinin sınıflandırılması; Newton kuralına uyan ve uymayan gıdalar, viskoelastik ve elastik gıdalar
2. Hafta - Teorik
Newton kuralına uyan ve uymayan gıdalar-devam
3. Hafta - Teorik
Gıdaların yapısının ve kompozisyonunun reolojik özellikler üzerine etkisi
4. Hafta - Teorik
Reolojik özelliklerin ölçüm yöntemleri
5. Hafta - Teorik
Reolojik özelliklerin momentum ve ısı aktarımında önemi
6. Hafta - Teorik
Momentum ve ısı aktarımında boyut analizi
7. Hafta - Teorik
Farklı reolojik özelliklere sahip akışkan gıdaların boru sistemlerinde akışı için hız profillerin çıkartılması ve basınç düşüşlerinin belirlenmesi
8. Hafta - Teorik
Farklı reolojik özelliklere sahip akışkan gıdaların boru sistemlerinde akışı için hız profillerin çıkartılması ve basınç düşüşlerinin belirlenmesi
9. Hafta - Teorik
Örnek sistem-1; ısı değiştirici momentum ve ısı aktarımı analizleri
10. Hafta - Teorik
Örnek sistem-2; karıştırmalı kazan sistemlerinde momentum ve ısı aktarımı analizleri
11. Hafta - Teorik
Isıl olmayan işlemlerde reolojik özelliklerin değişimi
12. Hafta - Teorik
Reolojik özellikler ölçüm aletlerinin çalışma prensiplerinin gösterimi; Katı gıdalarda doku analizi (Uygulamalı)
13. Hafta - Teorik
Reolojik özellikler ölçüm aletlerinin çalışma prensiplerinin gösterimi; Akışkan gıdalarda viskozite ölçümü (Uygulamalı)
14. Hafta - Teorik
Reolojik özellikler ölçüm aletlerinin çalışma prensiplerinin gösterimi; Akışkan gıdalarda viskozite ölçümü (Uygulamalı)
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%50
Ödev1%20
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders1483154
Ödev110212
Ara Sınav115217
Dönem Sonu Sınavı115217
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
5
1
OÇ-2
5
OÇ-3
5
OÇ-4
5
5
OÇ-5
5
5
5
OÇ-6
5
5
5
5
OÇ-7
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026