Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt Kimyası ve Biyokimyası
Ders Kodu: GMP525
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Sütün tanımı, Süt bileşenlerinin biyosentezi, sütte bulunan bileşenlerin yapısal organizasyonu, sütün ana bileşenlerinin kimyası; süt yağı özellikleri, süt proteinleri, süt şekeri. Vitaminler, Enzimler, diğer maddeler, sütün besin değeri.

Özet İçerik

Süt üretimi ve kullanımı, sütün bileşimi; laktoz, süt yağı, süt proteini, sütün mineral maddeleri, süt ve süt ürünlerinde vitaminler, süt ve süt ürünlerinde su. Süt ve süt ürünleri enzimolojisi, sütte sıcaklığın meydana getirdiği değişimler. Peynir ve fermente süt ürünlerinin kimyası ve biyokimyası. Sütün fiziksel özellikleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Selda BULCA
Öğrenme Çıktıları
1.Sütün bileşimi hakkında bilgi sahibi olur
2.Sütün fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilir
3.Sütün temel biyomoleküllerinin yapı ve özellikleri ve bileşenlerin teknolojik açıdan önemleri konularını öğrenmiş olur
4.Süt ve süt ürünlerinin biyokimyası hakkında bilgi sahibi olur
5. Gıda endüstrisinde süt teknolojisinin önemini kavrar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Dairy Chemistry and Biochemistry. P.F. Fox and P.L.H. McSweeney, 1998
2.Belitz, H. D, Grosch, W, Schieberle, P, 2009. Food Chemistry, Springer Verlag Berlin, Heidelberg
3.Varnam, A. H., Sutherland J. P. 1994. Milk and Milk Products Technology, chemistry and microbiology (is available as e-book in ADU-library)
4.Walstra, P., Wouters, J.T.M., Geurts, T.J. 2006. Dairy Science and Technology. 2nd Edition, CRC Press (is available as e-book in ADU-library)
5.Dairy Processing Handbook, Tetra Pak Processing Systems AB, Second, revised edition, 2003
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Süt üretimi ve kullanımı
2. Hafta - Teorik
Sütün bileşimi
3. Hafta - Teorik
Laktoz
4. Hafta - Teorik
Süt Yağı
5. Hafta - Teorik
Süt proteinleri
6. Hafta - Teorik
Sütün mineral maddeleri
7. Hafta - Teorik
Süt ve süt ürünlerinde vitaminler
8. Hafta - Teorik
Süt ve süt ürünlerinde su
9. Hafta - Teorik
Süt ve süt ürünleri enzimolojisi
10. Hafta - Teorik
Süt ve süt ürünleri enzimolojisi
11. Hafta - Teorik
Sütte sıcaklığın meydana getirdiği değişimler
12. Hafta - Teorik
Peynir ve fermente süt ürünlerinin kimyası ve biyokimyası
13. Hafta - Teorik
Sütün fiziksel özellikleri
14. Hafta - Teorik
Sütün fiziksel özellikleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%25
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%55
Ödev1%20
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders1492154
Kısa Sınav26114
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı115116
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
3
3
4
4
3
OÇ-2
3
3
4
4
4
OÇ-3
3
4
3
3
4
OÇ-4
1
OÇ-5
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026