
| Ders Kodu | : GMP525 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Sütün tanımı, Süt bileşenlerinin biyosentezi, sütte bulunan bileşenlerin yapısal organizasyonu, sütün ana bileşenlerinin kimyası; süt yağı özellikleri, süt proteinleri, süt şekeri. Vitaminler, Enzimler, diğer maddeler, sütün besin değeri.
Süt üretimi ve kullanımı, sütün bileşimi; laktoz, süt yağı, süt proteini, sütün mineral maddeleri, süt ve süt ürünlerinde vitaminler, süt ve süt ürünlerinde su. Süt ve süt ürünleri enzimolojisi, sütte sıcaklığın meydana getirdiği değişimler. Peynir ve fermente süt ürünlerinin kimyası ve biyokimyası. Sütün fiziksel özellikleri.
| Dr. Öğr. Üyesi Selda BULCA |
| 1. | Sütün bileşimi hakkında bilgi sahibi olur |
| 2. | Sütün fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilir |
| 3. | Sütün temel biyomoleküllerinin yapı ve özellikleri ve bileşenlerin teknolojik açıdan önemleri konularını öğrenmiş olur |
| 4. | Süt ve süt ürünlerinin biyokimyası hakkında bilgi sahibi olur |
| 5. | Gıda endüstrisinde süt teknolojisinin önemini kavrar. |
| 1. | Dairy Chemistry and Biochemistry. P.F. Fox and P.L.H. McSweeney, 1998 |
| 2. | Belitz, H. D, Grosch, W, Schieberle, P, 2009. Food Chemistry, Springer Verlag Berlin, Heidelberg |
| 3. | Varnam, A. H., Sutherland J. P. 1994. Milk and Milk Products Technology, chemistry and microbiology (is available as e-book in ADU-library) |
| 4. | Walstra, P., Wouters, J.T.M., Geurts, T.J. 2006. Dairy Science and Technology. 2nd Edition, CRC Press (is available as e-book in ADU-library) |
| 5. | Dairy Processing Handbook, Tetra Pak Processing Systems AB, Second, revised edition, 2003 |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %25 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %55 |
| Ödev | 1 | %20 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 9 | 2 | 154 |
| Kısa Sınav | 2 | 6 | 1 | 14 |
| Ara Sınav | 1 | 15 | 1 | 16 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 15 | 1 | 16 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 200 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | |
OÇ-1 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 |
OÇ-2 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 |
OÇ-3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 |
OÇ-4 | 1 | ||||
OÇ-5 | 1 | ||||