Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
İleri Meyve ve Sebze İşleme Teknolojileri
Ders Kodu: GMP534
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu dersin amacı, meyve ve sebze ürünleri hakkında teknolojik üretim yöntemleriyle birlikte bilgi vermektir.

Özet İçerik

Salça üretimi, reçel-marmelat üretimi, meyve suyu üretimi, konserve teknolojisi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Fatih Mehmet YILMAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Domatesten üretilen ürünler hakkında fikir sahibi olur.
2.Reçel ve marmelat çeşitleri ile reçeteleri hakkında fikir sahibi olur.
3.Meyve suyu çeşitleri ve üretim yöntemleri hakkında fikir sahibi olur.
4.Konserve üretimi ve matematiksel hesaplamalarıyla ilgili bilgi sahibi olur.
5.Meyve ve sebzelerin kurutulması, kurutulmuş meyveler hakkında bilgi sahibi olur.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Cemeroğlu, B. S. (2011). Meyve ve sebze işleme teknolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Domates salçası, ketçap ve sos üretimi
2. Hafta - Teorik
Pulpun konsantre edilmesi, evaporatörler ve sıcak dolum
3. Hafta - Teorik
Reçel hammaddeleri ve pektin yapısı
4. Hafta - Teorik
Reçete düzenleme
5. Hafta - Teorik
Açık kazanda ve vakum altında pişirme
6. Hafta - Teorik
Meyve suyu çeşitleri
7. Hafta - Teorik
Meyve suyu tebliğleri
8. Hafta - Teorik
Meyve suyu tebliğleri
9. Hafta - Teorik
Meyve suyu üretiminde enzimler ve durultma
10. Hafta - Teorik
Meyve sularının konsantre edilmesi ve ambalajlama
11. Hafta - Teorik
Konservelere dolum, hava çıkarma ve kapatma
12. Hafta - Teorik
Otoklav çeşitleri ve pastörizatörler
13. Hafta - Teorik
F değeri, z değeri, 12 D kavramı
14. Hafta - Teorik
Konservelerde bozulmalar ve tehditler
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders14103182
Ara Sınav1527
Dönem Sonu Sınavı1527
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)196
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
3
1
1
3
1
OÇ-2
3
3
OÇ-3
3
3
OÇ-4
3
3
OÇ-5
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026